Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Ketchup!

Ik was laatst met mijn ouders naar het Meet Rechtstreex event bij Natuurtalent hier bij mij om de hoek. Rechtstreex zet zich in om op lokaal niveau de voedselketen te verkorten en stimuleert levering van leverancier rechtstreeks naar consument. De leverancier krijgt hiervoor een eerlijke prijs en jij als consument wordt beloond met prachtige verse producten die nog geen 2 dagen geleden geoogst zijn. Tijdens het Meet Rechtstreex event was een groot deel van de leveranciers van Rechtstreex aanwezig en kon je allerlei mooie producten kopen zoals groenten, kaas, zalm en mosterd, jam of zelfgemaakte ketchup van Mosterd en meer. Ik wilde al heel lang zelf ketchup maken, en na het proeven van de zelfgemaakte ketchup van Mosterd en meer was ik om. Dit wilde ik ook zelf maken!

Ik heb in het begin een beetje zitten stoeien met de hoeveelheden specerijen om tot een goede smaak te komen. Over het eindresultaat ben ik erg tevreden. De ketchup begint zoet, daarna proef je een licht zuurtje, vervolgens het frisse van de venkelzaad en als afsluiter een lekkere pittige smaak. Lekker bij een broodje hamburger, gebakken ei of tosti!

Dit heb je nodig
… voor ongeveer 2 flessen ketchup

ruim een kilo tomaten
1 rode ui
een halve rode paprika
2 tenen knoflookgember
een halve rode peper
basilicum
2 kruidnagels
1 theel. venkelzaad
1 theel. korianderzaad
1 theel. mosterdzaad
0,5 theel. paprikapoeder
olijfolie
2 dl. rode wijn azijn
50 gram suiker
zout en peper

Snijd de rode ui, knoflook en halve rode paprika in blokjes. Schil de gember en snijd een stuk ter grootte van een duim in dunne plakjes en de rode peper in dunne ringetjes. Verhit wat olijfolie in een pan en voeg de fijngesneden groenten toe. Laat een paar minuten fruiten en voeg dan de kruidnagels, paprikapoeder en koriander-, venkel- en mosterdzaad toe. Bak de specerijen voor 5 minuten zachtjes mee terwijl je regelmatig roert.

Was de tomaten en snijd deze in vieren. Doe de tomaten in de pan samen met 350 ml. water. Breng aan de kook en laat de saus op middelmatig vuur inkoken tot ongeveer de helft. Breng op smaak met peper en zout en voeg de suiker en azijn toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur wanneer de saus dik genoeg is. Voeg een flinke hand basilicum toe en pureer de saus fijn met een staafmixer. Haal de saus door een zeef en laat afkoelen.

Kook 2 weckpotten of glazen flessen in een pan met water. Schenk hier vervolgens de ketchup in en sluit goed af. Je kunt de ketchup 6 tot 12 maanden bewaren in de koelkast.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.