Panzanella is een Italiaanse salade van brood en tomaten en komt uit Tunesiƫ. Deze salade is tijdens de zomer erg populair en ik snap heel goed waarom.
Oud brood
Voor deze salade kun je het beste oud brood gebruiken. Door de tomaten goed uit te laten lekker en het sap te mengen met olijfolie en rode wijnazijn krijg je een heerlijke dressing die door het brood wordt opgezogen. Er zijn natuurlijk talloze variaties te bedenken op deze salade en ik heb ook al verschillende varianten geproefd. Mijn versie wijkt af van het origineel, maar ach.. Zo vind ik hem het lekkerst! De paprika’s rooster ik zwart in de oven en laat ik daarna afkoelen in een plastic zakje. Wanneer de paprika’s afgekoeld zijn kun je het zwart geblakerde velletje eenvoudig verwijderen. Vind je dit teveel gedoe? Je kunt ze ook in een pot bij de supermarkt kopen.
Panzanella salade
Print receptIngrediƫnten
- 1 oud wit brood, bijvoorbeeld ciabatta
- 2 rode paprika's
- 1-2 rode uien
- 8 rijpe tomaten
- basilicum
- 1 eetl. kappertjes
- avocado
- olijfolie
- rode wijnazijn
- peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op grill stand.
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes en doe deze in een zeef of vergiet en plaats deze boven een schaal. Voeg flink wat zout toe aan de tomaten en hussel dit goed door elkaar en laat dit uitlekken.
Leg de 2 paprika's op een bakplaat met bakfolie en plaats deze in de oven. Grill de paprika's rondom zwart. Doe de paprika's vervolgens in een plastic zak en knoop deze dicht.
Laat de paprika's afkoelen. Verwijder vervolgens het velletje en de zaadjes. Snijd de paprika's in repen.
Snijd de uien in dunne halve ringen, de avocado in blokjes en snijd de kappertjes fijn. Doe deze samen met de geroosterde paprika in een grote kom.
Scheur of snijd het brood in stukjes en doe deze in dezelfde kom.
Druk het laatste vocht uit de tomaten en voeg de tomaten toe aan de salade.
Meng het vocht van de tomaten met 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel rode wijnazijn. Mix goed door elkaar, proef en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de dressing toe aan de salade en hussel deze goed door elkaar.
Garneer met de fijngesneden basilicum.
Eetsmakelijk!
2 thoughts on “Panzanella salade”