Dit wilde ik al zolang! Zelf eens bitterballen maken. Ik ben er nooit eerder aan begonnen omdat het me ontzettend veel werk leek en omdat ik bang was dat het fout zou gaan en dat de bitterballen in de olie zouden gaan lekken. Nou, het viel me allemaal reuze mee. Natuurlijk is het veel makkelijker om bitterballen in de supermarkt te kopen en deze in de frituur te mikken, maar daar vind je geen kip bitterballen. En als je de smaak eenmaal te pakken hebt, dan kun je blijven variëren. Je kunt namelijk heel veel in zo’n balletje stoppen. Wat dacht je van een vulling van garnalen, knoflook en peterselie? Of een trio van kaas? Yum! Of een vulling van stoofvlees of de Indonesische rendang? Jaaaaa!
Als je zo’n bitterballetje wilt maken, dan start je met de ragout. Dat is een roux (boter, bloem en bouillon) aangevuld met allerlei lekkers. Voor deze balletjes koos ik voor geplozen kip, een uitje, knoflook, rode peper en champignons. Dit voeg je bij de roux en dit laat je vervolgens een nachtje opstijven in de koelkast. Van de ragout draai je de volgende dag balletjes die je eerst door het paneermeel wentelt, dan door een geklutst eitje, en vervolgens weer door de paneermeel. Zo creëer je een beschermlaagje wat ervoor zorgt dat je bitterballen niet gaan “lekken” tijdens het frituren.
Wat je dan overhoudt is een balletje vol zaligheid! Echt waar! Ze waren heerlijk. Helemaal in combinatie met wat grove mosterd. Aan de slag? Volg dan het recept hieronder.
Kip bitterballen
Print receptIngrediënten
- 2 kipfilets
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 laurierblad
- 4 champignons
- 0,5 rode peper
- sap van een halve citroen
- 500 ml kippenbouillon
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- nootmuskaat
- peper en zout
- 2 eieren
- paneermeel
- olijfolie
- zonnebloemolie
Zo maak je het
Leg de kipfilets in een pan met water samen met een ui, een teen knoflook en laurierblad.
Breng het geheel aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat de kip 15 minuten staan.
Leg de kipfilets op een bord en laat afkoelen.
Pluk de kipfilets.
Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, knoflook, rode peper en de fijngehakte champignons.
Verhit in een andere pan de roomboter. Voeg wanneer de boter gesmolten is bloem toe, en roer dit goed door elkaar. Bak de bloem op laag vuur 3 minuten aan.
Voeg bouillon toe en meng alles goed door elkaar tot er een gladde saus ontstaat.
Voeg de kip en het uien mengsel bij de saus en meng alles goed door elkaar.
Breng flink op smaak met peper, zout, nootmuskaat en het sap van een halve citroen.
Laat de ragout een nachtje opstijven de in de koelkast.
Draai balletjes van de ragout.
Zet 2 bakjes klaar met de geklutste eieren en met paneermeel.
Haal de balletjes eerst door het paneermeel, dan door het ei en sluit af met paneermeel.
Vul een wokpan met een flinke laag zonnebloemolie. Breng op temperatuur en bak hier de bitterballen in ongeveer 5 minuten af.