Baba what? Baba ganaoush is een mengsel van aubergines en dit heerlijke gerecht vindt haar oorsprong in de Libanese keuken. De aubergines worden traditioneel boven houtskool geroosterd totdat de buitenkant zwart blakert. De buitenkant verbrand, maar de binnenkant wordt romig en zacht van smaak. Door hier extra smaakmakers zoals tahin, citroensap en knoflook aan toe te voegen creëer je een heerlijke puree die je bijvoorbeeld op brood kunt smeren of als dip kunt gebruiken.
Ik kies ervoor om de andere 2 aubergines in de oven te garen en deze te bestrijken met de baba ganoush. Als garnering koos ik voor granaatappel, munt en pompoenpitten. Yum!
Ik heb geen houtskool barbecue dus ik heb de aubergines boven het gasfornuis geroosterd. Dat werkt ook prima. Je kunt je gasfornuis eventueel beschermen door wat aluminiumfolie rondom de pit neer te leggen voor het geval dat de aubergine gaat “lekken”. Dit was hier niet nodig want door de aubergine regelmatig om te draaien en op het juiste moment van het vuur te halen voorkom je een hoop zooi 😉
Dit gerecht is lekker als lunchgerecht, maar kan ook prima als avondmaaltijd. Ik serveerde er een simpele couscous salade bij. Meer heb je niet nodig 🙂
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Geroosterde aubergines met baba ganoush
Print receptIngrediënten
- 4 aubergines
- 1 granaatappel, pitjes apart
- munt
- zonnebloempitten
- 2 eetlepels tahin
- 1 eetlepel citroensap
- 1 teen knoflook
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg 2 aubergines op een bakplaat. Verpak 1 flinke teen knoflook met een piepklein scheutje olijfolie in wat aluminiumfolie en leg deze ook op de bakplaat.
Schuif de bakplaat vervolgens in de oven. De knoflook heeft ongeveer 15 minuten nodig. De aubergine ongeveer 30 minuten. Keer de aubergine na 15 minuten om. Haal vervolgens uit de oven.
De andere twee aubergines gaan we om en om grillen op het vuur (of barbecue). Hiervoor leg je de aubergine op het gasfornuis en zet je het vuur aan. Rooster de aubergine rondom zwart totdat deze van binnen gaar en zacht is. Om dit te checken kun je met een vork in de aubergine prikken.
Leg beide aubergines op een bord en dek het bord af met aluminiumfolie of met een schone doek. Laat afkoelen.
Wanneer de aubergines afgekoeld zijn verwijder je de zwarte schil zodat je alleen het zachte vruchtvlees overhoudt. Met behulp van een vork prak je het vruchtvlees fijn.
De knoflookteen uit de oven is lekker zacht en zoet van smaak. Prak deze door de aubergines.
Meng het vruchtvlees met de tahin, citroensap, peper en zout en een goede scheut olijfolie.
Snijd de aubergines die uit de oven komen door midden en beleg deze royaal met de baba ganoush, de granaatappelpitjes, munt en zonnebloempitten.
Drup hier nog wat olijfolie overheen.
Eetsmakelijk!