Je kent de “noodle soup” misschien wel van de zakjes die je in het schap van de supermarkt kunt vinden. In zo’n zakje (of beker) vind je dan gedroogde noedels, een zakje poeder en een zakje met een olieachtige substantie. Waarom je al die E-nummers vrijwillig in je mond stopt is voor mij een groot raadsel, want behalve de noedels is alles wat er in dat soepje zit nep en afkomstig uit een fabriek. Dat heeft mijn inziens helemaal niets meer met eten te maken, maar is voor heel veel mensen toch “normaal” geworden.
In de Aziatische landen is noedelsoep een verzamelnaam voor soep met noedels en andere verse ingrediënten geserveerd in een heldere bouillon. Het lekkerste is natuurlijk om de bouillon zelf te trekken, maar als je hier weinig tijd voor hebt dan kun je natuurlijk ook een basis van fond gebruiken die je bij de slager of visboer kunt kopen. Een fond is een sterk gereduceerde (tot wel 1/3e) bouillon. In dit recept maak ik zelf bouillon. Gebruik je een fond, dan kun je de eerste alinea van het recept overslaan.
Oh… En doe er vooral in wat je lekker vindt! Ik heb de restjes groenten uit mijn koelkast in deze soep gegooid, maar varieer er lekker op los!
Dit heb je nodig
… voor 1 pan bouillon
Kies je voor makkelijk dan ga je bij de visboer langs en vraag je om een visfond. Dan kun je de ingrediënten voor de bouillon overslaan en verder gaan naar de vulling van de soep.
Voor de bouillon
500 gram witvisafval, (schoongemaakt, inclusief graten, kop en vel)
1 ui, in vieren gesneden
2 tenen knoflook, grof gesneden
1 winterwortel, in stukjes
1 prei, grof gesneden
2 stengels bleekselderij, grof gesneden
witte wijn
1 liter water
2 eetlepels soyasaus
roomboter
3 peperkorrels
peper & zout
2 laurierblaadjes
Voor de vulling
noedels
taugé
wilde spinazie
wortel, in fijne reepjes gesneden
rode peper, fijngesneden
champignons, in fijne reepjes gesneden
portobello, in fijne reepjes gesneden
250 gram zalm (zonder vel), in reepjes gesneden
limoen, in schijfjes
Het makkelijkste is natuurlijk om de visboer te vragen om witvisafval om bouillon van te maken. Dan weet hij waarschijnlijk wel dat hij de kop (zonder kieuwen), graten en vel mee moet geven. Als je dit zelf wilt doen, be my guest 🙂
Zet een pan op het vuur en verhit hierin een klont roomboter. Fruit hierin de wortel, prei, bleekselderij, ui en knoflook aan zonder te verkleuren. Leg hierop het visafval en blus af met een glas witte droge wijn en breng aan de kook. Laat dit 2 minuutjes doorkoken en voeg dan 1 liter koud water toe en breng opnieuw aan de kook. Schuim de bouillon af met een schuimspaan en voeg vervolgens de peperkorrels en laurier toe. Laat de bouillon zeker een uur trekken zonder dat deze kookt, maar als je de tijd hebt laat ‘m dan lekker nog wat langer staan. De smaak wordt er alleen maar intenser van. Schuim indien nodig af. Giet de bouillon vervolgens af door een zeef of doek.
Verhit de zelfgemaakte bouillon of visfond (deze moet je aanlengen met water; kijk voor de verhoudingen op het etiket) en voeg 2 eetlepels soyasaus toe. Proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. Verhit de bouillon tot deze kokend heet is, maar probeer ‘m niet te laten koken.
Verhit een pan met water en kook hierin een 2 nestjes noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel de noedels over de soepkommen samen met de zalm en groenten. Schenk hier vervolgens de loei hete bouillon overheen (hierdoor gaart de zalm en groenten) en serveer met een schijfje limoen.
Volg je Blije Bietjes al op Instagram?
Ziet er lekker en mooi uit. Die lepel komt mij erg bekend voor
Dat kan heel goed kloppen! 🙂