Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Hollandse stamppot met raapstelen

Raapstelen, ken jij ze? Deze groente is hartstikke Hollands, maar niet iedereen is er bekend mee. Zonde, want ze zijn hartstikke lekker in een smeuïge stamppot of als basis voor een salade. Raapsteeltjes hebben langwerpige blaadjes en een knapperige steel en is het jonge loof van meiknolletjes. Het wordt ook wel de Hollandse rucola genoemd omdat het qua uiterlijk en smaak op rucola lijkt.

Ik heb de raapsteeltjes afgelopen weekend via Rechtstreex besteld en vandaag verwerk ik ze in een oer Hollandse stamppot met een bal gehakt en dikke jus. Heerlijk!

Dit heb je nodig
… voor 2 personen

een bosje raapstelen, steeltjes fijngesneden, het blad grof
500 gram aardappels, geschild
200 gram rundergehakt
1 sjalotje, fijngesneden
1 ui, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
1 ei
een handje broodkruim
mosterd
paprikapoeder
nootmuskaat
peper & zout
roomboter
scheutje melk
grove mosterd
sambal

Meng het gehakt met 1,5 theelepel paprikapoeder, peper & zout, nootmuskaat, knoflook en fijngesneden sjalot. Voeg het ei en broodkruim toe tot je een smeuïg mengsel hebt. Als het mengsel nog wat te nat is voeg je gewoon nog wat extra broodkruim toe. Draai hier stevige ballen van.

Verhit een flinke klont boter in een pan samen met 1 theelepel sambal (Tip van mijn oma! Dit geeft een lekkere smaak aan je jus). Bak hierin de ballen rondom bruin, voeg de uien toe en zet het vuur laag met een deksel op de pan. Keer de gehaktballen regelmatig.

Kook in een pan de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af (bewaar wat kookvocht) en stamp deze fijn met een scheutje melk en een klontje roomboter. Voeg 1 eetlepel grove mosterd toe en breng op smaak met nootmuskaat en peper & zout. Meng de raapsteeltjes door de aardappelpuree.

Haal de gehaktballen uit de pan en plaats deze op een bord en dek af met aluminiumfolie. Voeg wat van het kookvocht van de aardappelen toe aan de jus en breng dit zachtjes aan de kook.

Serveer de stamppot met een gehaktbal en jus. Eetsmakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.