Ken je ze nog? Die dril puddinkjes van vroeger? Als kind vond ik de substantie van deze pudding altijd erg interessant. Als je er met je lepel tegenaan sloeg dan drilde dat puddinkje zo grappig alle kanten op. Je had van die pakjes met poeder waar je alleen heet water bij hoefde te doen en na wat uurtjes koelen had je vervolgens je eigen gemaakte jelly. Echt lekker was het niet, en nu ik dit zo aan het schrijven ben moet ik ook gelijk denken aan die pakjes Saroma. Tegenwoordig heet het “kloppudding” en als je meneer Oetker moet geloven dan zet je binnen een handomdraai “iets bijzonders” op tafel. Ik vond vooral de variant met banaan(poeder) heel erg smerig omdat het zo’n vies stroef laagje achterliet op je gehemelte.
Deze kiwi jelly maak je zonder pakjes, maar gewoon lekker zelf, in 15 minuten klaar. Je kunt kiwi’s niet rauw verwerken in combinatie met gelatine. Een kiwi bevat het enzym actinidine, dat eiwitten splitst en oplost. Om die reden schiften kiwishakes wanneer je deze even laat staan. Kook de kiwi’s daarom even kort voordat je deze mengt met de gelatine.
Dit heb je nodig
… voor 4 personen
9 kiwi’s, in stukjes gesneden (bewaar er 1 voor garnering)
sap en rasp van 1 limoen
2/3 eetlepels honing
6 blaadjes gelatine
250 ml. kwark
Week 6 blaadjes in een ruime hoeveelheid water. Blender de kiwi samen met het sap van een limoen tot een gladde puree. Als het goed is heb je nu 500 ml. Zoniet, voeg dan nog een beetje water toe. Verwarm de puree in een steelpannetje samen met 2 eetlepels honing en breng zachtjes aan de kook. Zet het vuur uit en proef. Is het iets te zuur, dan voeg je nog een beetje honing toe.
Haal de pan van het vuur en voeg de blaadjes gelatine toe aan het kiwimengsel. Roer goed door en schenk het mengsel vervolgens in 4 mooie glazen. Laat afkoelen en zet de glazen afgedekt in de koelkast voor minimaal 3 uur om op te stijven.
Meng de kwark met citroenrasp. Haal de glazen uit de koelkast en garneer met de limoenkwark.