Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Ouderwetse kippensoep

Als ik aan kippensoep denk dan denk ik aan mijn oma. Zij is één van de twee vrouwen (de andere vrouw is mijn moeder) die mij het koken met pure en mooie ingrediënten heeft geleerd. En oma’s kippensoep is gewoon de lekkerste! Net als oma’s jus, biefstuk, verse kapucijners en perfect gekookte opperdoezers ronde. Eigenlijk smaakt alles bij oma beter. Ook al volg je thuis precies haar recept, het smaakt altijd minder lekker dan bij oma thuis.

Toen ik nog op de basisschool zat was het iedere maandag feest! Dan mocht ik namelijk ‘s middags én ‘s avonds bij mijn opa en oma eten. Het was daar altijd zo ontzettend fijn! Een hele zolder om te spelen, een prachtige grote tuin op het zuiden waar we in de zomer heerlijk buiten konden eten en natuurlijk het hoogtepunt van de hele dag: samen met mijn oma in de keuken staan. Het diner van maandagavond bestond altijd uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Al die jaren hebben we verschillende soepen, vleesgerechten, ovenschotels, groente en desserts bereid. Ik heb daar geleerd hoe je een lekkere gehaktbal draait en bakt, hoe je een roux en gebonden soep maakt en ik heb veel geleerd over de bereidingswijze van verschillende producten.

Kippensoep is natuurlijk super lekker, helemaal wanneer je de bouillon zelf trekt. Van kippensoep wordt al eeuwen beweerd dat het helpt bij griep en verkoudheid. Kip bevat namelijk het aminozuur systeïne, dat gifstoffen afvoert en slijmverdunnend werkt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze soep eigenlijk ook alleen maar maak wanneer ik grieperig of verkouden ben. En gek genoeg werkt het altijd! 

Dit heb je nodig
… voor een goedgevulde pan 

1 kilo soepkip, van de poelier
2 uien
bleekselderij
2 flinke winterwortels
2 prei
3 tenen knoflook
1 kleine broccoli
verse selderij, tijm en platte peterselie
laurier
foelie
5 pimentkorrels
peper & zout

Oke, we gaan beginnen met het maken van de bouillon. Hiervoor snijd je het volgende in grove stukken:

  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • 2 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 tenen knoflook

Leg de soepkip in een ruime soeppan en voeg hier 2 liter water aan toe. Voeg de groente toe aan de soep samen met 1 foelie flubbeltje, 2 blaadjes laurier, pimentkorrels, een paar takjes verse selderij, platte peterselie en wat takjes tijm. Voeg flink wat zout (ongeveer 20 gram) en peper toe en breng het geheel aan de kook. Zet hierna het vuur laag en laat 2 tot 2,5 uur rustig trekken.

Haal hierna het vlees uit de pan en leg dit op een bord. Haal de bouillon door een zeef en zet terug op laag vuur. Snijd vervolgens de wortel, prei, en 2 stengels bleekselderij fijn. Snijd de broccoli in kleine roosjes. Voeg de fijngesneden groenten toe aan de bouillon.

Pluk het vlees van het karkas en voeg dit toe aan de soep. Laat zachtjes aan de kook komen en zet het vuur hierna laag. Laat de groenten nog even 5 – 10 minuten mee garen. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Voeg wat fijngesneden selderij en peterselie toe en serveer de soep loei heet.

 

 

3 thoughts on “Ouderwetse kippensoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.