Pickling used to be a necessity, not a luxery…
Vroeger werden groenten en fruit door de vrouw des huizes ingemaakt om zo voor lange tijd bewaard te kunnen worden in de kelder. Dat was noodzakelijk wilde je in de winter ook nog groente en fruit kunnen eten. Vandaag de dag is wecken weer helemaal hip en terug van weggeweest! Gelukkig maar, want het is lekker, super gezond en natuurlijk een fantastische manier om restjes groente of fruit te bewaren ipv weg te gooien. Want dat doen we toch niet meer?
Het voordeel van zelf je eigen pickle maken is dat er geen conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd en dat je er precies in kunt doen wat jij lekker vindt. Zo kun je eindeloos variëren met de inhoud. Denk aan worteltjes, augurken, bieten, komkommer, rode ui, bloemkool radijs, snijbiet, kool, etc. Combineer de azijn met verschillende kruiden als komijn, piment, venkelzaad, mosterdzaad of laurier. Zo krijg je iedere keer weer een verrassende smaaksensatie. Lekker bij de borrel, nasi of Surinaamse bruine bonen.
Als je een beetje vlot kunt snijden dan ben je binnen 5 minuten klaar. Zet de pickle vervolgens ruim een dag in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
Dit heb je nodig
… voor 1 weckpot
1 komkommer, gewassen
een handvol radijsjes, gewassen
1 flinke rode ui, gepeld
200 ml. natuurazijn
2 eetl. suiker
1 theel. zout
0,5 theel. venkelzaad
0,5 theel. komijn
5 pimentkorrels
Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in mooie dunne plakken. Snijd de radijsjes in plakjes en snijd de rode ui in halve ringen. Doe de azijn, suiker, zout en kruiden in een steelpannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.
Rol 2/3 komkommerlinten op zodat je deze rolletjes naast elkaar in het weckpotje kwijt kunt. Verdeel hierboven de radijs en rode ui. Ik vind het wel geinig om in laagjes te werken. Ziet er namelijk heel mooi uit 🙂
Schenk het mengsel van azijn boven het potje en sluit deze vervolgens goed af. Laat afkoelen en zet het potje vervolgens ruim een dag in de koelkast.
4 Comments
Kip tandoori – Blije Bietjes
18 augustus 2016 at 18:03[…] de kip tandoori met wat fijngesneden koriander en serveer met homemade pickle, spicy harissa en rijst of wraps. […]
Pittige kip met ananas – Blije Bietjes
28 oktober 2017 at 09:02[…] Ik combineer deze pittige kip met ananas met rijst en zoetzure komkommer die ik vooraf even in een mengsel van water, azijn, pigmentkorrels en wat rode peper laat trekken. Ik vind het wel lekker om er iets fris bij te serveren. Wil je weten hoe je de zoetzure komkommer maakt? Het recept vind je hier. […]
Surinaamse bami – Blije Bietjes
28 december 2017 at 13:58[…] Deze Surinaamse bami combineer ik met zoetzuur van rode ui en komkommer. Hoe je dat maakt lees je hier! […]
Nasi van bloemkoolrijst met kip – Blije Bietjes
8 maart 2018 at 08:27[…] snijboontjes en zoetzuur van komkommer en rode ui. Wil je ook zelf je eigen zoetzuur maken? Je kunt hier lezen hoe je dit klusje […]