Na een paar heerlijke dagen vrij kon ik afgelopen weekend als kookfreak mijn lol op! Ik had afgelopen weekend 2 kookworkshops gepland staan. Eén daarvan met mijn werk, de andere met mijn familie vanwege de 82e verjaardag van mijn lieve oma. De eerste hadden we in Leiderdorp bij Kook-planet. Hier combineert Lucien Houwer een prachtige winkel vol kook- en tafelaccessoires samen met een kookstudio. Ik heb inmiddels al aardig wat kookworkshops gevolgd, maar het leuke aan Lucien’s aanpak is dat hij elk gerecht zelf klaarmaakt zodat je kunt zien hoe het moet. Lucien werkt niet met verschillende groepen die voor-, hoofd-, en nagerecht bereiden. Je maakt alles lekker helemaal zelf, en dat is leuk!
De dag erop kookte ik bij Kookstudio 25 hier om de hoek van mijn huis. Wat een mooie kookstudio is dat, en wat hebben we er lekker gegeten! Hier wordt wel in groepen gekookt, maar omdat we met een grote groep waren was dat eigenlijk ook wel fijn. Zo was er ook voldoende gelegenheid om even met elkaar bij te praten.
Na deze twee dagen met héél veel eten voelde ik me behoorlijk opgeblazen en had ik even helemaal geen zin om uitgebreid te koken. 6 gangen in 24 uur valt namelijk niet mee. Dus koos ik voor een eenvoudig soepje met ingrediënten uit de voorraadkast. Een Turkse linzensoep die weinig voorbereiding vraagt en binnen no time op tafel staat. Dit heb je nodig
… voor 1 pan soep
300 gram rode linzen
1 ui, fijngesneden
2 aardappels, in blokjes gesneden
1 wortel, in blokjes gesneden
een halve rode peper, fijngesneden
1 teentje knoflook, geperst
citroen
munt
1 flinke theelepel tomatenpuree
1 liter kippenbouillon
yoghurt
olijfolie
peper en zout
Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de fijngesneden rode peper toe en fruit dit even kort mee. Doe de tomatenpuree in de pan en bak dit even een paar minuten mee om de puree te ontzuren. Gooi vervolgens de blokjes wortel en aardappel in de pan.
Was de linzen ondertussen in een zeef tot het water helder is en de linzen goed schoon zijn. Voeg de linzen toe en blus af met de bouillon. Breng het geheel aan de kook en laat 45 minuten zachtjes pruttelen tot de linzen gaar zijn. Voeg wat fijngesneden munt toe en een scheutje citroensap. Pureer de soep met behulp van een staafmixer fijn en breng op smaak met peper en zout.
Garneer de soep met wat yoghurt. Eetsmakelijk 🙂