Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Ajvar (saus van geroosterde paprika en aubergine)

Toen ik van de zomer op vakantie was in Kroatië maakte ik voor het eerst kennis met ajvar. Een heerlijk rood goedje dat bij veel vleesgerechten, zoals ćevapčići (staat nog op mijn to cook lijstje), wordt geserveerd. Deze saus uit de Balkan smaakt heerlijk en eigenlijk begrijp ik niet zo goed waarom we deze saus in Nederland niet kennen. Doodzonde! Daarom deel ik met liefde dit heerlijke recept met jullie, zodat jullie het ook zelf eens kunnen maken. 

De saus maak je van paprika’s, aubergine, rode peper en knoflook. De paprika’s, aubergine en rode peper grill je in de oven tot deze helemaal zwart kleuren. Hierna laat je ze goed afkoelen en dan is het tijd om het zwarte velletje eraf te peuteren. Mixen met de knoflook en vervolgens zachtjes bakken in een koekenpan. Scheutje azijn en wat peper en zout erbij en klaar is kees. Zo doodeenvoudig is het dus. 

Oorspronkelijk maak je deze saus van rode paprika’s, maar ik had nog 2 stoplicht zakken in de kast liggen, dus koos ik voor een mix van rode, gele en oranje paprika’s. Maakt volgens mij heus niet zoveel uit voor de smaak. 

Deze ajvar saus smaakt niet alleen lekker bij een stuk geroosterd vlees, ook met wat brood smaakt het heerlijk. Je kunt er ook een sandwich op tosti mee opfleuren. Genoeg keuze! Aan de slag dan maar? 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Ajvar

Print recept
Aantal personen: 2 potjes Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 6 paprika's
  • 1 rode peper
  • 1 flinke aubergine
  • 5 tenen knoflook
  • zonnebloemolie
  • azijn
  • zout en peper

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op de grillstand.

2

Was de paprika's, rode peper en aubergine en leg deze in een ovenschaal.

3

Plaats de schaal in de oven en grill de groenten rondom zwart. Dit duurt ongeveer een klein half uurtje.

4

Haal de schaal vervolgens uit de oven en dek deze af met een vel bakpapier. Dit zorgt ervoor dat de de velletjes straks makkelijker loslaten.

5

Laat 30 minuten afkoelen en verwijder dan voorzichtig de velletjes. Houd de paprika's boven een bord, want het sap dat vrijkomt wil je echt heel graag bewaren.

6

Verwijder de zaadlijsten van de paprika en doe de paprika, aubergine en rode peper in een hoge mengkom. Pureer dit samen met 5 tenen knoflook fijn met een staafmixer.

7

Verwarm een laagje zonnebloemolie in een stoofpan. Voeg het mengsel toe en fruit de saus aan.

8

Voeg 2 eetlepels azijn toe.

9

Zet het vuur laag en laat de saus minimaal een uurtje zachtjes pruttelen. Vergeet niet af en toe te roeren!

10

Proef en breng op smaak met peper en zout.

11

Doe de saus in gesteriliseerde potten en bewaar tot gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.