Groente

Artisjok met een kickass dressing

Artisjok met een dressing waar je u tegen zegt

Elke eerste zaterdag van de maand is hier in Rotterdam Noord de Rotterdamse Oogstmarkt. Hier kocht ik onder andere deze prachtige biologische artisjok van Jan & Rick Overesch uit Raalte en de heerlijkse Hoeksche Rooie aardappelen. Deze aardappel met rode schil heeft een fantastisch lekkere en volle smaak. Het romige van deze aardappel accentueer ik met een klein klontje boter en zeezout. Bij al dit alles maak ik een fantastisch lekkere dressing die al je smaakpapillen doet prikkelen.

Dit heb je nodig
… voor 1 persoon

1 verse artisjok
een handje nieuwe aardappelen
sap van een halve limoen
een klontje roomboter
zeezout

voor de dressing
olijfolie
1 tl. mosterd
sap van een halve limoen
halve rode ui, fijngesnipperd
1 el. fijngesneden peterselie
1/2 el. zeer fijngesneden rode peper
1/2 el. zeer fijngesneden gember
1/4 el. zeer fijngesneden knoflook

Breng met een ruime pan met water aan de kook en voeg het sap van een halve limoen toe en een halve tl. zout. Maak de artisjok schoon. Verwijder steel en verwijder de buitenste blaadjes, deze zijn namelijk toch niet lekker. Wrijf de schoongemaakte delen in met een halve limoen. Dit voorkomt kleuring van de artisjok. Leg de artisjok met (behulp van) een soeplepel in het kokende water.

De artisjok zal eigenwijs omhoog komen. Door een kom of kleiner bord over de artisjok te plaatsen zorg je ervoor dat hij “zinkt”, wat de bedoeling is. Geef de artisjok een 15 tot 20 minuten om te garen en zet gelijktijdig je aardappeltjes op (die van mij waren niet al te groot, pas hier je kooktijd op aan). Je kunt controleren of de artisjok gaar is door een blaadje af te scheuren. Als de kern zacht is dan is de artisjok gaar en kan deze even kort gekoeld worden in koud water. Laat de artisjok uitlekken in een vergiet en giet vervolgens ook je aardappeltjes af en laat deze uitstomen met een klein klontje roomboter.

Voor de dressing meng je 1 tl. mosterd met het sap van een halve limoen. Druppel vervolgens de olijfolie toe en meng tot je een dikke massa krijgt. Voeg vervolgens de fijngesneden ui, peterselie, rode peper, gember en knoflook toe.

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Sandwich met artisjokpuree en gepofte knoflook, spek en ei- Blije Bietjes
    21 februari 2017 at 21:47

    […] “vlees “vanaf kunt bijten. Weten hoe je zelf artisjokken kookt? Check de link dan hier! Die artisjokharten combineer ik met gepofte knoflook uit de oven, wat olijfolie, citroensap, peper […]

  • Reply
    Augustus: wat is er deze maand in het seizoen? – Blije Bietjes
    2 augustus 2017 at 17:15

    […] Artisjok met kick ass dressing […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close