Berliner bollen. Wie kent ze niet? Aan het eind van het jaar zijn deze heerlijke bollen bij vrijwel iedere oliebollen kraam wel te verkrijgen. De Berliner bol is een Duitse delicatesse en de bollen worden gevuld met confituur of met banketbakkersroom.
Het maken van deze bollen lijkt misschien een beetje moeilijk, maar eigenlijk valt het best wel mee. Het deeg flans je heel eenvoudig in elkaar, en na het rijzen frituur je de bollen in de frituurpan goudbruin. Vervolgens vul je de bollen met behulp van een spuitzak met confituur. Even door de suiker wentelen en klaar ben je.
De bollen zijn het lekkerst als je ze meteen (of dezelfde dag nog) opeet 🙂
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Berliner bollen
Print receptIngrediënten
- 100 ml melk
- 500 gram bloem (+ extra)
- 14 gram gist (2 zakjes)
- 60 gram vanillesuiker (+ extra om de bollen in te rollen)
- 60 gram zachte roomboter
- 2 eieren + 2 dooiers
- rasp van een halve citroen
- zout
- zonnebloemolie
- een half potje warme aardbeienjam
- spuitzak met spuitmond
Zo maak je het
Verwarm de melk in een steelpannetje tot lauwwarm. Roer de gist en 100 gram bloem er doorheen. Dek af met een theedoek en zet het voor 30 minuten op een warme plek om te rijzen.
Kluts de eieren, dooiers en vanillesuiker goed door elkaar. Mix vervolgens met de zachte roomboter, citroenrasp, rest van de bloem en een snufje zout. Meng vervolgens met het melkmengsel.
Kneed met je handen tot een soepel deeg. Laat het deeg nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.
Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deegbit tot een plek van ongeveer 2 centimeter dik.
Steek er rondjes uit van ongeveer 6 cm doorsnede.
Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat dit een uur rijzen.
Verhit vervolgens de zonnebloemolie tot 180 graden. Frituur de Berliner bollen aan beide kanten lichtbruin en gaar.
Strooi wat suiker op een bord.
Leg de bollen op wat keukenpapier en wentel deze rondom door de suiker.
Vul de spuitzak met de jam en spuit wat vulling in elke Berliner bol.