Vlees & gevogelte

Blije Bijten burger met avocado mayonaise

Onlangs kocht ik via Rechtstreex mooie en verse burgers van Firma Bijten. Firma Bijten is een jonge culinaire onderneming en is te vinden in de Fenix Food Factory in Rotterdam. Firma Bijten combineert ambachtelijk vakmanschap met een nieuwe, verfrissende smaak. Zij begonnen ooit met zelfgemaakte patés en rillette en gelukkig bieden zij dit heerlijks nog steeds aan in hun assortiment. Firma Bijten stelt hoge eisen aan het vlees, zo werken zij alleen met vlees van Nederlandse dieren die een goed leven hebben gehad, gezellig buiten hebben kunnen lopen en goed voer hebben gekregen. En dit alles proef je gewoon terug in het vlees van deze ambachtelijke slager! Als je nou eens in de Fenix Food Factory bent dan heb ik een goede tip voor je: koop dan ook de volgens Nederlandse traditie gerookte en gedroogde worsten met venkel, chorizo of whisky-peper. Deze zijn zóó lekker!

Ok, maar nu de burger. Een Blije Bijten burger. Een burger zoals ik die graag eet! Met sappig vlees, een zacht gebakken eitje, kaas, avocado mayo en dan nog wat groene extra’s. 

Dit heb je nodig
… voor 2 burgers

2 burgers van Firma Bijten, of van de slager
2 broodjes, bijvoorbeeld meergranen bollen
2 plakjes oude kaas
2 eieren
1 rode ui, in fijne ringen gesneden
1 tomaat, in dunne plakjes gesneden
2 augurken, in dunne repen gesneden
kropsla, een paar blaadjes
1/2 avocado
2/3 eetl. mayonaise
2 eetl. ketchup
peper & zout
olijfolie

 

Verwarm 2 koekenpannen op het vuur. Bak in 1 pan de gehalveerde broodjes crunchy en koel deze af op een bord. Doe in de andere pan wat olijfolie. Bestrooi de burgers met peper en zout en bak de burgers een paar minuten aan beide kanten op middelhoog vuur, tot ze goudbruin kleuren. Draai het vuur lager en leg op elke burger een plakje oude kaas. Bak de burger vervolgens in ongeveer 10 minuten rosé, of iets langer voor een burger die helemaal gaar is. De gaartijd hangt natuurlijk af van de dikte van de burger. De Bijten burgers die ik hiervoor gebruik zijn ongeveer 5-6 cm dik.

Maak in de tussentijd de pan waarin je de broodjes hebt geroosterd schoon en zet deze opnieuw op het vuur. Voeg wat olijfolie toe en bak hierin 2 spiegeleitjes. Breng op smaak met peper en zout. Ik vind het lekker als het eidooier nog zacht is waardoor de burger nog smeuïger wordt. Als je hier niet van houdt dan bak je de eitjes gewoon iets langer.

Prak een halve avocado door de mayonaise en breng op smaak met peper en zout. Verdeel dit mengsel op de onderkant van het broodje en beleg deze met wat sla, tomaat, augurk en rode ui. Leg hierop de burger, het eitje, een klodder ketchup en de bovenkant van het geroosterde broodje. Lekker met geroosterde roseval aardappelen.

You Might Also Like

No Comments

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

Close