Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Boerenkool stamppot met een twist – 30 minuten gerecht

Bij koud en guur winters weer denk ik meteen aan de Hollandse stamppot. Zuurkool, hutspot, andijvie; ik word er altijd erg blij van. De boerenkool stamppot is nooit echt favoriet geweest. Ik vond het altijd een beetje muffig en gekookte boerenkool vind ik nou ook niet echt lekker ruiken. Dus het werd tijd voor een variatie op de ouderwetse boerenkool stamppot. En verrek; dit werkt!

In plaats van de boerenkool te koken besloot ik deze te roerbakken samen met een fijngesneden uitje, knoflook, rode peper en tomaat. Door de boerenkool te roerbakken blijft hij veel steviger van structuur en heeft hij nog een lichte bite. En daar word ik al meteen heel erg vrolijk van. Het toevoegen van bovenstaande extra’s geeft de boerenkool veel meer smaak. 

Ik serveer de boerenkool met de traditionele rookworst, maar een gehaktballetje met jus zou deze boerenkool ook niet misstaan. En uiteraard serveer ik er een flinke klodder mosterd en piccalilly bij. Dat past er namelijk echt heel erg goed bij. 

Dit recept is super budget proof, want de ingredienten zijn goedkoop en ik maak er daarom extra veel van. Dat gaat in bakjes in de vriezer zodat het binnenkort eens opgebakken kan worden. Ik vind het fijn om zoveel mogelijk gerechten in de vriezer te hebben. Door mijn onregelmatige diensten is er namelijk niet altijd tijd om te koken. 

Ik ben erg benieuwd wat jullie van deze boerenkool variatie vinden. Laat je het mij weten? 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Boerenkool stamppot met een twist

Print recept
Aantal personen: 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

 • 300 gram boerenkool
 • 600 gram kruimige aardappels
 • 1 ui, fijngesneden
 • 2 tenen knoflook, fijngesneden of geperst
 • 1 tomaat, in blokjes gesneden
 • 1/3 rode peper, fijn gesneden
 • 1 rookworst
 • olijfolie
 • roomboter
 • nootmuskaat
 • peper en zout

Zo maak je het

1

Schil als eerste de aardappels, snijd ze doormidden en spoel af. Doe ze in een pan met een laagje water en wat zout en leg de rookworst bovenop de aardappels. Breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens laag en kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.

2

De boerenkool heeft om en nabij de 5 - 10 minuten nodig, dus je kunt nu even de vaatwasser in of uit ruimen 🙂

3

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin als eerste de ui zachtjes aan tot deze glazig is. Voeg dan de knoflook en rode peper toe en fruit deze ook 2 minuten mee.

4

Voeg vervolgens de tomaat toe en zet het vuur iets hoger. Nu is het ook de tijd om de boerenkool toe te voegen. Schep regelmatig om tot de boerenkool gaar is en nog steeds een bite heeft. Zet het vuur laag.

5

Giet de aardappels af en vang wat van het kookvocht op.

6

Stamp de aardappels met een flinke klont roomboter en wat van het kookvocht tot een gladde puree.

7

Voeg nootmuskaat en peper en zout toe en roer vervolgens de boerenkool door de stamppot.

8

Serveer met wat mosterd en piccalilly.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.