Het is bijna Valentijn dus een mooi moment om je geliefde te verrassen met iets zoets. En aangezien 93% van mijn volgers vrouw is, vond ik het wel een tof idee om iets zoets te maken in combinatie met het stoere bier van de Kaapse Brouwers. Deze keer kreeg ik een aantal flesjes Bea mee naar huis en daar maakte ik een chocolade cake met bier van.
Wat maakt dit bier nou zo bijzonder?
De Kaapse Bea is een van de meest uitdagende bierstijlen van de Kaapse Brouwers, namelijk een Black Rye IPA. IPA staat voor India Pale Ale. Pale Ale betekent blond bier. Maar waar staat “India” dan voor? In de tijden van Engels kolonialisme verlangde de Britten die in India leefde naar de bieren van thuis. Helaas was het destijds erg moeilijk om bieren te produceren die de 4 maanden durende reis op zee overleefde. De Britse Brouwer George Hodgson bedacht toen een bier met een veel hoger alcoholpercentage en extra veel hop waardoor dit bier langer houdbaar bleef. En zo konden de Britten die in India leefde toch genieten van hun geliefde bier.
De Bea is in de basis een mooi zwart bier met volle gebrande smaken zoals koffie. Zoals ik je hierboven al liet weten wordt er voor een I.P.A. extra veel hop gebruikt, deze geeft een fris en fruitige bitterheid welke in mooie harmonie gaan met de koffie smaken. De rogge geeft een balans aan het bier door een kruidige afdronk te verzorgen. Bea is een complex bier met uitgesproken smaken, knap in balans.
In eerste instantie was het idee bij de Bea om een Black- IPA te brouwen die naar cappuccino zou smaken. Tijdens het verfijnen van dit recept bleek het lastig om een gebalanceerd bier te krijgen. Door het initiële idee los te laten en rogge toe te voegen is er een mooi gebalanceerd bier ontstaan.
En dit bier smaakt geweldig lekker in deze chocolade cake met bier die ik wat opvrolijk met frambozen voor een wat vrouwelijke touch! Een cake voor echte stoere mannen 🙂 Ben je op zoek naar een alternatief voor de iets minder stoere man? Probeer dan deze Oreo cheesecake eens.
Chocolade cake met bier van de Kaapse Brouwers
Print receptIngrediënten
- 150 gram pure chocolade
- 80 gram zachte boter
- 3 eieren
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 doosje frambozen
- een half flesje Bea van de Kaapse Brouwers
- 225 gram donkere basterdsuiker
- zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Zeef als eerste het zelfrijzend bakmeel en voeg een snufje zout toe.
Smelt de chocolade au bain marie.
Klop de boter en suiker romig.
Splits de eieren en voeg het eigeel van 3 eieren toe aan de boter en de suiker.
Mix de eiwitten met een mixer stijf.
Voeg de bloem toe aan het botermengsel en voeg direct de gesmolten chocolade toe.
Voeg vervolgens het bier toe en meng alles goed door elkaar.
Schep als laatste stap de eiwitten en de frambozen door het beslag.
Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake in een kleine 60 minuten gaar.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂