Ik deed mee aan de maandelijkse #swiepswoepswap van Mandy en ik had de eer om iets te gaan maken van Ilona, die op het world wibe web te vinden is onder Worstenbrood & Wijn. Als ik aan Ilona denk, dan denk ik meteen aan worstenbroodjes, bitterballen en natuurlijk wijn. Ilona is namelijk de bitterballenkoningin van Brabant. Zij schudt het ene na het andere bitterballenrecept uit haar mouw.
Makkelijke keuze voor de #swiepswoepswap zou je zeggen.. Op haar blog vindt je een geweldig recept voor tomaat, parmezaan, burrata en basilicum bitterballen. Dus hop, alle ingrediënten in huis gehaald en draaien maar. Tot zover ging alles goed. De balletjes waren perfect rond en stevig van structuur. Ik voelde mezelf heel even de bitterballenkoningin van Rotterdam, maar werd al snel van mijn troon gestoten toen ik mijn perfect ronde balletjes wilde frituren.
Een mooi bitterballetje draaien is nog niet zo moeilijk. Wat wel moeilijk is om deze ballen perfect goudbruin te frituren zonder dat ze gaan lekken. En dat deden die van mij dus allemaal… De smaak was fantastisch, maar het oog wil ook wat. En na 2 mislukte pogingen heb ik mijn bitterballenkoninginnenkroon afgezet en besloten om een ander recept van Worstenbrood & Wijn te maken.
Er stond dit weekend een barbecue op de planning en ik wilde al heel lang de beroemde cole slaw van Ilona maken. Een perfecte timing dus en lekker save, want hier kan je weinig aan verprutsen. Het recept heb ik een klein beetje aangepast door zelf mijn mayonaise te maken (dat kan ik namelijk wel heel goed). Een zelfgemaakte mayonaise is altijd iets zuurder dan de mayonaise uit de supermarkt, dus ik heb de witte wijnazijn in de dressing weggelaten.
Het resultaat? Een dikke 10! Wat hebben wij zitten smullen van deze heerlijke cole slaw! Dankjewel Ilona voor dit fantastische recept. Mocht je ooit een workshop bitterballen bakken zonder frituurpan geven, dan meld ik me graag aan 🙂
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Cole Slaw
Print receptIngrediënten
- 500 gram spitskool, fijn gesneden
- 125 gram wortel, geraspt
- 1/2 ui (60 gram), fijngesnipperd
- 2 rode Spaanse pepers, zaad en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
- 30 gram rozijnen, geweekt in water
- Voor de mayonaise:
- 1 eigeel
- 2 theelepels grove mosterd
- 1/4 theelepel zout
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 250 ml zonnebloem olie
Zo maak je het
Als je een mandoline hebt dan heb je dit recept binnen no time gemaakt. Rasp de spitskool, wortel en ui julienne.
Snijd de rode peper in dunne reepjes en voeg deze ook toe aan de salade.
Doe het eigeel, zout, mosterd, witte wijnazijn en zonnebloemolie in een kom. Meng alles even goed door elkaar en voeg dan druppelsgewijs steeds wat olie toe. Blijf kloppen totdat alle ingrediënten samenkomen en je een mooie, lobbige mayonaise hebt.
Meng de mayonaise door de salade en zet deze minimaal een uur in de koelkast.
Voeg voor het serveren de gewelde rozijnen toe.
3. Meng de fijngesnipperde ui en Spaanse peper door de spitskool en geraspte wortel.
4. Giet de dressing over de groenten en meng goed door elkaar.
5. Meng vlak voor het serveren de geweekte rozijnen door de cole slaw.
Zó jammer dat de bitterballen niet zijn gelukt! Ik moet eerlijk bekennen dat ik ze zelf nog nooit in een normale pan heb geprobeerd te frituren maar dit zou zeker moeten kunnen. Ik ga je nog wat vragen sturen want voor mijn bitterballenboek wil ik dit vraagstuk natuurlijk wel hebben opgehelderd