Coq au vin! Oui Oui, très bien! Voor wie het nog niet weet: coq au vin = kip in wijn en zoals je al kunt vermoeden een klassiek gerecht uit Frankrijk. En dat hebben die Fransen toch goed bedacht want dit is echt een heerlijk smaakvol stoofpotje. Voor mij echt een recept om in het weekend klaar te maken omdat het toch een tijdje moet stoven, maar laat je vooral niet tegenhouden als je doordeweeks genoeg tijd hebt. Oorspronkelijk maak je dit recept met een haantje, maar een lekker sappig kippetje kan natuurlijk ook. Vraag de slager om het kippetje in stukken te hakken. Dat scheelt jou weer tijd!
Ik at deze coq au vin met geroosterd brood en een frisse groene salade, maar dit gerecht is ook erg lekker met gebakken krieltjes of aardappelpuree.
Dit heb je nodig
… voor 2 personen
1 klein kippetje, in stukken
100 gram spekblokjes
150 gram kastanjechampignons
1 winterpeen, in blokjes
6 sjalotten, gehalveerd
2 tenen knoflook, geperst
verse tijm, paar takjes
bloem
laurierblad
roomboter
250 ml. rode wijn
250 ml. kippenbouillon
peper & zout
Verhit een braadpan en bak hierin de spekjes knapperig. Schep de spekjes uit de pan en zet de pan even van het vuur. Leg de spekjes opzij. Wentel de kip door de bloem en breng op smaak met peper en zout. Zet de pan weer terug op het vuur samen met een klont roomboter. Bak de kip rondom bruin in ongeveer 8 minuten. Voeg de wortel, sjalotten en knoflook toe en bak dit nog even een paar minuutjes mee.
Blus alles af met de rode wijn en laat dit even goed doorkoken. Voeg dan de bouillon, laurier en paar takjes tijm toe en laat dit ruim 1 tot 1,5 uur zachtjes stoven. Verwijder het laatste half uur de deksel van de pan zodat de saus wat kan inkoken. De kastanjechampignons doe je er de laatste 10 minuten bij. Proef en breng indien nodig nog op smaak met peper en zout.