Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Creamy courgette soep zonder room

Jaaa… Ik hoor je al denken. Creamy courgette soep zonder room? Hoe doe je dat dan?! Toen ik deze tip voorbij zag komen op tv was dat precies wat ik ook dacht. Ik wilde het graag uitproberen, want hoewel ik gek ben op een scheut room in mijn soep, ik houd mijn gerechten ook graag mager. En echt mager is room natuurlijk niet. Nu heb ik geen enkele reden om hier volledig in door te slaan en alles wat vet is te boycotten, maar als ik hetzelfde effect kan bereiken met een product dat een stuk gezonder is? Tsja.. Why not? 

Dus ik nam de proef op de som, en ja… Het werkt! Haha, ik word altijd zo blij van dit soort trucjes. Jajaja, ik begrijp heel goed dat je nu natuurlijk op het puntje van je stoel zit en mega nieuwsgierig bent naar dit geheime ingrediënt. Wees gerust, ik zal je niet langer in spanning houden. Het geheime ingrediënt is…..(tromgeroffel) RIJST! Had je die aan zien komen? Vast niet! Deze tip is dus ook fan-tas-tisch voor mensen met een lactose allergie. Welcome back creamy soup! 

Nadat ik deze courgette soep maakte en mijzelf verbaasde over het effect van een klein handje rijst wat ik had meegekookt, ben ik even op internet gaan speuren. Ik stuitte op een recept uit de Trouw waar men schrijft over de bekende, maar inmiddels overleden Amerikaanse chef Julia Child.  Julia Child schreef ruim 50 jaar geleden het kookboek Mastering the Art of French Cooking. Een boek wat vol staat met heel veel heerlijke gerechten, veel boter en heel veel room. In 1995 werd haar door Food & Wine de vraag gesteld wanneer een roomsoep geen roomsoep is. Haar antwoord? 

„Wanneer een soep gemaakt is met een puree van rijst en witte uien. Mijn romige kippensoep ziet er net zo uit en smaakt ook net zo als de conventionele versie, met al die verrukkelijk romige vetcalorieën. Alleen, je kunt hem praktisch zonder vet maken, terwijl weinig of geen van je gasten dat ooit merken. Kook voor een praktisch vetvrije versie de uien voor de puree gaar in een beetje bouillon en gebruik geen room. De smaak is dan niet helemaal hetzelfde, maar dat is de prijs die je voor vetarm betaalt. Pureer uien en rijst in de keukenmachine, of stamp, net als vroeger, de rijst en uien fijn in een vijzel, wrijf ze met een houten stamper door een strakgespannen doek en ten slotte de puree van de andere kant van de doek. Een hele klus en ik kan dat weten, want zo moesten we in 1949 puree maken op de kookschool in Parijs.”

In mijn soep doe ik niet moeilijk met het vijzelen of pureren van de rijst. Ik heb een handje rijst toegevoegd aan de soep en dit 8 minuten mee laten koken. De soep heb ik vervolgens met een staafmixer glad gemixt. Maak je een soep die je niet gaat pureren? Dan is het handig om de rijstkorrels vooraf even fijn te vijzelen. 

Voor wie Julia Child nog niet kent heb ik een leuke tip: op Netflix staat de film Julie&Julia. Een van de weinige films die ik al meerdere keren heb gekeken. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal waar Julie besluit om alle 524 recepten uit het kookboek van Julia klaar te maken in 1 jaar tijd. Oh, ik word altijd zooo ontzettend vrolijk van deze film. Dat heerlijke Franse sfeertje waar je kriebels van in je buik krijgt, de heerlijke gerechten en natuurlijk Meryl Streep. Ik vind haar fantastisch! 

Creamy courgette soep zonder room

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

 • 2 courgettes
 • 2 uien
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1 teen knoflook
 • een halve rode peper
 • een paar blaadjes verse basilicum
 • een handje rijst
 • 1 liter groentebouillon
 • olijfolie
 • peper en zout

Zo maak je het

1

Snijd de uien, rode peper en knoflook in grove stukken.

2

Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui, rode peper en knoflook in 2 minuten glazig.

3

Snijd ondertussen de bleekselderij en courgette in stukjes en doe deze in de pan. Bak dit op middelhoog vuur een paar minuten aan.

4

Voeg dan 1 liter groentebouillon en 1 handje rijst toe.

5

Breng de soep aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes koken.

6

Pureer de soep vervolgens glad met een staafmixer.

7

Proef, en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

8

Garneer de soep met wat blaadjes basilicum.

9

Eetsmakelijk!

4 thoughts on “Creamy courgette soep zonder room

 1. Bon appetit! Ik vind de film ook ge-wel-dig en gebruik het uien snijden shot altijd als voorbeeld voor als je iets wil bereiken wat je niet kan. Leuk en goed om van de rijst toevoeging te weten; dank je wel!

  1. Hoi Josje, leuk dat jij ook zo enthousiast bent over de film. Het uien snijden is inderdaad een mooi voorbeeld dat je heel veel in het leven kunt leren 🙂 Bedankt voor je bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.