Oosters

Bouw je eigen curry poeder

curry

De Indiase keuken kennen we natuurlijk allemaal van de curry’s, tikka’s, tandoori en naanbroden. Een keuken die zich kenmerkt door het gebruik van allerlei verschillende aromatische kruiden. Ik vind het fantastisch dat je een heel divers smaakpalet kunt samenstellen door allerlei kruiden en specerijen te combineren. Oke, het kost je wel even wat spierkracht, want het vijzelen van deze verschillende kruiden gaat natuurlijk niet vanzelf. Maar hee, hoe leuk is het om zelf je eigen curry mengsel klaar te maken? Het is veel lekkerder dan alle kant en klare potjes die je in de supermarkt kunt vinden.

Specerijen….

Ik weet niet hoe jouw voorraadkast eruit ziet, maar die van mij puilt uit van de potjes met verschillende specerijen. Het is een kleine verslaving, want ik vind het heerlijk om zoveel verschillende kruiden in huis te hebben. Zo grijp ik nooit mis wanneer ik een gerecht wil maken. Stop mij in een toko, en ik kom met allerlei onbekende kruiden thuis. Leuk om daar weer iets nieuws mee te maken. Voor deze curry poeder hoef je geen bezoekje te brengen aan de toko, de ingrediënten zijn gewoon te koop bij de lokale supermarkt. Dat scheelt jou weer een extra ritje! Fijn toch?

In deze koude januari maand is niets fijner dan jezelf en je geliefde(n) te trakteren op een maaltijd die je van binnen doet vlammen. Voor deze DIY curry poeder trok ik verschillende kruiden potjes uit de kast. Ik gebruikte hiervoor de volgende specerijen:

  • korianderzaad
  • venkelzaad
  • kaneelstokje
  • komijnzaad
  • mosterdzaad
  • kruidnagels
  • kardemom
  • nootmuskaat
  • kurkuma
  • chili pepers

Deze specerijen heb ik even kort verwarmd in een koekenpan. Van de geuren die dan vrijkomen ga je bijna een dansje doen in de keuken 🙂 Vijzel deze specerijen vervolgens fijn in een vijzel of molen. Klaar is jouw DIY curry poeder!

Benieuwd wat voor curry ik hiermee maak? Houd mijn blog dan in de gaten. Het recept staat deze week online!

Curry poeder

Print recept
Aantal personen: 6 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 4 eetlepels korianderzaad
  • 2 eetlepels venkelzaad
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 kaneelstokje
  • 4 gedroogde pepers (ik gebruikte lombok pepers)
  • 1 theelepel nootmuskaat

Zo maak je het

1

Zet een pan op het vuur en verwarm hier de korianderzaad, venkelzaad, kardemom, mosterdzaad en het kaneelstokje voor 2/3 minuten op zacht vuur.

2

Doe de kruiden in een vijzel, samen met de gedroogde pepers, kurkuma en nootmuskaat. Of gebruik hiervoor een kruidenmolen.

3

Vijzel alle kruiden fijn tot een glad poeder.

4

Hup hup, train those muscles!

5

Bewaar de curry poeder in een schone afgesloten pot.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Curry met kip en naanbrood - Blije Bietjes
    29 januari 2017 at 20:07

    […] jullie deze week hebben kunnen lezen maakte ik laatst zelf mijn eigen currypoeder. Dit deed ik door verschillende kruiden met elkaar te combineren en deze fijn te malen in een […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close