Vlees & gevogelte

Gerookte kip

Ik rookte al eens eerder een makreel. Super lekker en ook nog eens heel erg goedkoop. Dit keer ging ik aan de slag met het roken van kip. Het resultaat was echt heel erg goed, de kip blijft namelijk super mals wanneer je dit zelf rookt. Laat je vooral niet tegenhouden wanneer je niet in het bezit bent van een rookoventje. Deze kun je ook heel eenvoudig zelf bouwen met een braadslede en een rekje waar je de kip op kunt leggen. Strooi wat rookmot in de braadslede, leg hier bovenop wat aluminiumfolie en plaats daarbovenop het rekje met de kip. Sluit de braadslede af met een aantal lagen aluminiumfolie. Klaar…? Roken maar! 

Dit heb je nodig
… voor 2 gerookte kipfilets

2 kipfilets
1 liter water
60 gram zout
6 peperkorrels
2 tenen knoflook, gekneusd
2 blaadjes laurier
1,5 eetl. rookmot

Rookoven of braadslede, druiprekje en aluminium folie

Voordat je kunt gaan roken moet je de kip eerst een aantal uurtjes pekelen in pekelwater. Ik maakte het pekelwater (water met veel zout) de avond van tevoren en liet de kip een nachtje pekelen. De pekel zorgt ervoor dat je kip langer houdbaar is, maar geeft ook extra smaak. Het hoofdbestanddeel is zout, maar ik voeg er ook laurier, peperkorrels en knoflook aan toe. Ik gebruik voor 2 kipfilets 1 liter koud water en ongeveer 60 gram zout. Leg de kip minimaal 2 uur in het pekelwater, maar een nachtje is nog beter!

Dep de kip hierna droog en zet je rookoventje op het fornuis samen met 1,5 eetlepel rookmot. Leg de kip in het rookoventje en sluit deze af. Heb je geen rookoven dan zet je de braadslede op het vuur en strooi hierin 1,5 eetlepel rookmot. Dek af met aluminiumfolie en leg hier bovenop het druiprekje met daarop de kip. Met een aantal lagen aluminium folie sluit je de braadslede af. Laat nog een kleine opening zodat je weet wanneer het rookproces start. Draai hierna het vuur laag en bedek de braadslede helemaal af zodat er geen rook meer kan ontsnappen.

De kip heeft ongeveer een klein uurtje nodig om te garen. Draai hierna het vuur uit en laat de kip nog 15 minuten in het oventje liggen.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  Salade met gerookte kip en avocado – Blije Bietjes
  25 februari 2016 at 21:47

  […] Kom ik weer hoor.. Met mijn rookoventje. Eigenlijk is het geeneens mijn rookoventje, maar die van mijn moeder. Door mij eens gegeven voor haar verjaardag, maar ik heb dit oventje al een tijdje ingepikt om verschillende mooie producten mee te roken. Zo rookte ik al eens eerder makreel, maar vandaag ging ik aan de slag met kip. Eigenlijk gelden hier dezelfde spelregels. Voordat je kunt gaan roken moet je eerst pekelen. Dat houdt in dat je het product een tijdje in een combinatie van water en zout legt. Voordat ik naar bed ging maakte ik de pekel klaar door ruim water met zout te mengen en daar nog een aantal pimentkorrels, knoflook en laurier aan toe te voegen. De pekel inclusief kip heb ik vervolgens een nachtje in de koelkast gezet en de volgende ochtend in het rookoventje gaar gerookt. Hoe je de kip zelf kunt roken lees je hier. […]

 • Laat een bericht achter

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Blije Bietjes houdt eigenlijk niet van zoete koekjes, maar verzamelt wel digitale cookies. Vind je dat OK?