Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Koffie wentelteefjes – Foodpairing met koffie van Stielman

Vorige week deelde ik het eerste deel van de driedelige reeks van foodpairings met de fantastisch lekkere koffie van Stielman. Voor wie het vorige bericht gemist heeft, ik ontving enige tijd geleden een prachtig en uniek proefpakket met drie verwerkingen (washed, honey en natural) van koffie uit Ethiopië van Stielman Koffiebranders. Ik mocht hier drie fijne gerechtjes bij bedenken en vandaag is het tijd voor deel 2!

Fully Washed 

De koffie uit het pakket bevat drie verschillende verwerkingen van dezelfde koffieboon  van het Ethiopische washing station Reko Koba. Deze keer ga ik aan de slag met de “Fully Washed” variant. Deze koffiebonen gaan na het wassen in speciale fermentatie tanks voor 72 uur. Hierna worden de bonen 7 tot 10 dagen gedroogd. Het gehele proces wordt uitgelegd in het mooie vormgegeven magazine dat je bij dit proefpakket ontvangt.

koffie

Dit is super interessant om te lezen! De koffiebonen ondergaan allerlei bewerkingen voordat het uiteindelijk gebrand en verpakt wordt. Na wat speurwerk kwam ik erachter dat in een gebrande koffieboon wel 800 verschillende smaakstoffen zijn geïdentificeerd. Wow! Een rauwe, groene boon heeft weinig tot geen smaak maar wanneer je deze brandt wordt de smaak 50 tot 100 procent sterker.

Met de “Fully Washed” variant maak ik deze heerlijke wentelteefjes van Fries suikerbrood die ik wentel in een mengsel van koffie, melk, ei en kaneel en combineer met een crème Anglaise met verse vanille. Super lekker met gepocheerde perzik of nectarines in witte wijn siroop. Nomnomnom! 

Wil jij nou ook aan de slag met de koffie van Stielman? Dat kan! Dit fantastische pakket is via deze link online te bestellen. Of kom gezellig langs bij Stielman Koffiebranders in de Fenix Food Factory om daar dit mooie pakket op te halen. Laat je mij weten met welke foodpairing jij aan de slag gaat? 🙂


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Koffie wentelteefjes

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • Voor de wentelteefjes:
  • 4 plakken Fries suikerbrood
  • 200 ml melk
  • 1 kopje "Fully Washed" koffie uit het Stielman pakket
  • 2 eieren
  • snufje kaneel
  • roomboter
  • Voor de crème Anglaise:
  • 500 ml. melk
  • 6 eidooiers, van kakelverse eitjes
  • 1 vanillestokje
  • 75 gram vanille suiker

Zo maak je het

1

We beginnen met de crème Anglaise. Halveer het vanillestokje en schraap met een mes het merg uit het stokje.

2

Doe de melk in een pan samen met het stokje en het merg van de vanille.

3

Zet het vuur laag en laat dit ruim 15 minuten staan. De melk hoeft niet te koken, maar heeft alleen wat tijd nodig om de smaak van de vanille goed op te nemen.

4

Klop de eidooiers samen met de suiker tot een egaal mengsel.

5

Voeg hier langzaam en beetje bij beetje de melk aan toe tot er een egaal mengsel ontstaat.

6

Giet het mengsel vervolgens terug bij de melk in de pan en laat de saus langzaam binden. Vergeet niet te blijven roeren!

7

Als de saus lobbig is dan haal je deze door een zeef en laat je deze snel afkoelen, want de saus mag niet door garen.

8

Dit proces beëindig je het snelst wanneer je de schaal in een bak met koud water zet.

9

Voor de wentelteefjes snijd je het Friese suikerbrood in 4 gelijke plakken.

10

Meng de melk, koffie, eieren met een snufje kaneel en wentel hier het brood doorheen.

11

Verhit wat roomboter in de pan en bak hierin de wentelteefjes rondom goudbruin.

12

Serveer de wentelteefjes met de crème Anglaise en optioneel met de gepocheerde perzik of nectarines in witte wijn siroop.

13

Enjoy! 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.