Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Kokos kip curry

Zoals jullie deze week hebben kunnen lezen maakte ik laatst zelf mijn eigen currypoeder. Dit deed ik door verschillende kruiden met elkaar te combineren en deze fijn te malen in een vijzel. Een leuk klusje voor de zondagochtend. Helemaal op zo’n grijze druiligere dag als vandaag. Dan is het heerlijk om jezelf weer op te warmen met een bord dampend eten. Deze curry is redelijk mild, en dus ideaal voor de beginnende curry eter.  Het wil overigens niet zeggen dat iedere curry zo pikant moet zijn dat het zweet direct uit je poriën spuit.

De basis…

De basis van een curry wordt bepaald door de curry pasta. Dit is een uitgebalanceerde combinatie van heel veel verschillende kruiden en specerijen die perfect op elkaar zijn afgestemd. Het is de bedoeling dat geen van de smaken overheerst en het gerecht domineert. De curry maak je af met kokosmelk. Zonder kokosmelk krijg je geen goede curry. De kokosmelk zorgt er namelijk voor dat de saus mooi indikt en alle smaken bij elkaar brengt.

Voor dit gerecht maak ik gebruik van ghee. Ghee is niets anders dan geklaarde boter. Wist je dat je dit heel eenvoudig zelf kunt maken? Door roomboter op lage temperatuur te verwarmen worden de vetten, eiwitten, vaste melk-delen en water van elkaar gescheiden. Om tot ghee te komen laat je het vocht volledig verdampen. Het voordeel hiervan is is dat je een substantie overhoudt die minder snel verbrandt omdat de vaste melkbestanddelen verwijderd zijn. Dit zorgt ervoor dat ghee ook geschikt is voor mensen met een lactose intolerantie of koemelkallergie. Ik maakte al eens eerder geklaarde boter. Hier kun je lezen hoe ik dat deed.

Dit gerecht maak ik met kip, maar je kunt ook rund- of lamsvlees gebruiken. Let er wel op dat je de stooftijd verlengt naar 1,5 tot 2 uur. Aan de slag dan maar!

Kokos kip curry

Print recept
Aantal personen: 4 Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels currypoeder
  • 2 eetlepels ghee of kokosolie
  • 600 gram kippendijen
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels vers gerapste gember
  • koriander
  • 4 djeroek poeroet blaadjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 350 ml kippenbouillon
  • naanbroodjes
  • rijst

Zo maak je het

1

Verhit 1 eetlepel ghee in een stoofpan en bak hierin de kippendijen op middelhoog vuur rondom bruin.

2

Haal het vlees uit de pan.

3

Voeg 1 eetlepel ghee toe en roerbak de ui in een paar minuten glazig. Voeg knoflook, gember, rode peper en kurkama toe. Bak dit 2 minuutjes zachtjes mee.

4

Doe het vlees terug in de pan samen met de kippenbouillon, tomatenblokjes en de djeroek poeroet blaadjes. Breng langzaam aan de kook en zet het vuur daarna laag.

5

Laat op zacht vuur 60 minuten pruttelen. Roer daarna de kokosmelk erdoor en laat de saus zachtjes verder inkoken.

6

Garneer de curry met wat fijngehakte koriander en serveer met naanbrood en rijst.


Follow my blog with Bloglovin

5 thoughts on “Kokos kip curry

  1. Hoi leuke site heb je. Wat voor kippenbouillon gebruik jij dan als je kookt zonder pakjes en zakjes . Zoek altijd weer naar beter alternatief

    Groet
    Slowcooker zonder pakjes en zakjes

  2. Hoi leuke site heb je. Wat voor kippenbouillon gebruik jij dan als je kookt zonder pakjes en zakjes . Zoek altijd weer naar beter alternatief

    Groet Renate
    Slowcooker zonder pakjes en zakjes

    1. Hoi Renate,

      Dankjewel voor je reactie! Goed dat je het vraagt. Kippenbouillon maak ik geregeld zelf en vries ik vervolgens in porties in. Ik zet ‘m op mijn to do lijstje om binnenkort hier het recept te plaatsen!

      Groetjes, Berber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.