Aankomend weekend staat Pasen alweer voor de deur. Op de een of andere manier moet ik dan altijd direct aan het liedje denken wat wij vroeger op de basisschool zongen. “Het is Pasen, Jezus is opgestaan. Het is tijd om samen op weg te gaan….” Mijn zus en ik werden tijdens Pasen altijd verwend met chocolade. Een groot gevuld ei, of een paashaas lag op ons ontbijtbord voor ons klaar. Ontbijt en Pasen vormen hier een gouden combi. Ik vind het altijd super gezellig om samen met de familie te ontbijten. Heerlijk om dan eens even de tijd te nemen voor het ontbijt. Ontbijten jullie met de Paasdagen ook altijd samen met familie?
Zoals jullie misschien al weten vind ik het heerlijk om zelf brood te bakken. Dat je van een paar ingrediënten zoals bloem, water en wat gist een heel brood bakt blijft fascinerend. De keuze voor een zelfgebakken paasbrood was dus ook snel gemaakt. Dit keer een tikkeltje anders, want ik bak het brood af met rauwe hele eieren. Deze garen vanzelf in de oven. Ik vond het nog wel even spannend, want ik was bang dat de eieren zouden breken door de warmte van de oven en het een grote bende in mijn oven zou worden. Zenuwachtig heb ik dus meerdere keren op mijn hurken door het deurtje van de oven zitten gluren. Nergens voor nodig bleek achteraf 🙂 Het brood kwam compleet en prachtig uit de oven.
Ben je nou niet zo van het paasontbijt en doe je liever aan een paas-borrel? Dan heb ik hier nog een paar heerlijke (hartige brood) suggesties voor je:
- Borrelbrood met parmaham, mozzarella en gedroogde tomaten
- Focaccia
- Tomatenbrood
- Knoflook borrelbrood
Paasbrood met eieren
Print receptIngrediënten
- 350 gram bloem
- 50 gram suiker
- 7 gram zout
- 1 zakje gist
- 150 ml melk
- 30 gram boter
- 2 eieren
- 5 rauwe, hele eieren
- 20 gram boter, gesmolten
Zo maak je het
Meng in een kom 150 gram bloem met suiker, zout en gist. Meng dit goed door elkaar.
Verwarm de melk en de boter in een pannetje tot de melk gesmolten is.
Voeg dit langzaam toe aan het meelmengsel en roer alles goed door elkaar.
Breek 2 eieren en voeg deze al roerend toe.
Voeg beetje bij beetje de overige bloem toe en blijf goed roeren tot er een soepel deeg ontstaat.
Bestrooi het werkblad met wat bloem om plakken te voorkomen en kneed het deeg soepel. Dit duurt wel een paar minuten.
Smeer het deeg in met een dun laagje olijfolie en leg het deeg in een kom. Dek af met een vochtige doek en laat het deeg een uur rusten.
Duw het lucht uit het deeg en leg het deeg op je werkblad met wat bloem om plakken tegen te gaan.
Verdeel het deeg in tweeën, leg de doek er nogmaals op en laat 10 minuten rusten.
Rol het deeg uit tot je 2 lange strengen hebt van ongeveer 80 cm.
Vorm van deze 2 strengen een vlecht en draai de uiteindes goed aan elkaar en leg het brood op een bakplaat met bakpapier.
Verdeel de rauwe eieren tussen het brood en leg de vochtige doek nogmaals op het brood. Laat het brood wederom 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Bestrijk het brood met gesmolten boter en bak in 45 - 50 minuten af in de oven.