Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Versgebakken brood

Versgebakken brood met zongedroogde tomaten

De zomer lijkt op zijn einde en afgelopen weekend had ik het gevoel alsof de herfst al was begonnen. Als het buiten stormt en regent krijg ik enorm veel zin om het in huis extra gezellig te maken, daar word ik ontzettend blij van. En van het bakken van brood trouwens ook. De geur die vanuit de keuken mijn woonkamer vult doet mij al watertanden. 

En dat is natuurlijk niet zo gek, want we weten allemaal dat geur onze smaak versterkt. Onderzoek heeft aangetoond dat onze reukzin het krachtigste zintuig is omdat het ruiken van een bepaalde geur vaak een sterke emotionele reactie veroorzaakt. Het gevolg hiervan is dat consumenten sneller hogere impulsaankopen doen. En dit heet dus geurmarketing. AH to go maakt hier ‘s morgens vroeg op stations veelvuldig gebruik van. Op weg naar de trein moet je je namelijk eerst door een muur van croissantjesgeur breken. Heb je nog niet ontbeten, dan is de kans groot dat je de verleiding niet kunt weerstaan. Hierdoor worden treinen gemist.

Zelf aan geurmarketing doen? Bak dan dit brood!


Dit heb je nodig
… voor een medium brood van ongeveer 600 gram

350 gram patent bloem
210 ml. water
5 gram zachte boter
5 gram suiker
4 gram zout
4 gram gedroogde gist

Gedroogde tomaten

Voeg water in een ruime deegkom en voeg vervolgens bloem, de andere ingrediënten (dit is het basisrecept, je kunt nu dus ook de zongedroogde tomaten toevoegen (deze maak je trouwens heel makkelijk zelf. Hier lees je hoe.). Als laatste voeg je de gist toe. Als je het deeg tot een bal hebt gekneden strooi je wat bloem op het aanrecht en kneed daar vervolgens verder tot je een soepel deeg hebt. Dit duurt ongeveer 10 minuten, maar is goede workout voor je bovenarmen. Bedek de kom met folie en laat het deeg vervolgens 30-45 minuten rijzen op een warme plek.

Kneed het deeg na de eerste rijs nog 5 minuten en laat nogmaals rijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Hierna kneed je het deeg en breng je het brood in vorm. Ik maakte van het deeg 2 bolletjes brood. Leg de bolletjes op een bakplaat met bakfolie en laat nog even rusten voordat je het in 15 – 20 minuten gaar bakt. Het brood is klaar zodra het hol klinkt wanneer je er op klopt.

Gebruik je een heteluchtoven? Plaats dan een bakblik met een laagje water onderin de oven. 

 

 

2 thoughts on “Versgebakken brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.