Het werd weer eens tijd om te koken met een van de heerlijke kazen van Booij Kaasmakers. Deze keer een quiche met prei en kruidnagelkaas, wat ik werd ik verrast met de heerlijke Buurenkaas Kruidnagel. Deze kaas is pittig, kruidig en net zo smeuïg als een extra belegen kaas. Heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar daar heb je natuurlijk geen recept voor nodig.
De kruidnagel die in deze kaas is toegevoegd beïnvloedt de smaak op de langere termijn, vanwege de langzame rijping. Na verloop van tijd krijgt de kaas meer aroma en een pittige smaak. Booij heeft ervoor gekozen om aan hun kruidnagelkaas geen komijn toe te voegen, wat wel wordt toegevoegd aan de Friese Nagelkaas. Door het weglaten van de komijn krijg je een pure kruidnagelsmaak. Lekker!
Omdat ik vooral de kaas wil proeven koos ik voor een quiche met niet al te uitgesproken smaken. Het zachte en romige van de prei past hier perfect bij. De prei heb ik eerst op laag vuur gesmoord tot deze zacht en romig van smaak is.
Daarna heb ik de quiche voor ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven afgebakken. Lekker in combinatie met een kopje soep!
De kaas van Booij is te bestellen via de webshop of te koop in hun winkel in Streefkerk of de Fenix Food Factory.
Quiche met prei en kruidnagelkaas
Print receptIngrediënten
- 4 prei
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 5 plakjes bladerdeeg
- 4 eieren
- 150 ml room
- 100 gram kruidnagelkaas
- nootmuskaat
- peper en zout
- boter
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 170 graden en haal alvast 5 plakjes bladerdeeg uit de vriezer.
Was en snijd de prei in dunne ringen.
Pel de ui en de knoflook en snijd deze fijn.
Verhit wat boter in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg vervolgens de prei toe en laat dit op laag vuur zachtjes smoren tot de prei zacht is.
Rasp de kruidnagelkaas.
Meng de eieren met de room, nootmuskaat en peper en zout. Voeg vervolgens 2/3 van de kaas toe en roer goed door elkaar.
Bekleed de springvorm met het bladerdeeg. Stort het pretmengsel hier vervolgens bovenop en giet daar het ei/roommengsel bovenop.
Strooi hier wat van de overgebleven kaas op en bak het geheel in ongeveer 45 minuten gaar.
Eindelijk eens dit (bewaarde) recept kunnen maken. Het resultaat is super lekker! Gemaakt met onze favoriete Friese Nagelkaas uit Tijnje. Geweldig en voor herhaling vatbaar.