Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Vega zigeuner zuurkoolschotel

Ik maakte al eens eerder zigeuner zuurkool klaar, een van de lekkerste manieren om zuurkool te bereiden (naar mijn mening). Maar ik wil zo min mogelijk vlees eten, dus besloot ik om aan de slag te gaan met een vega variant zonder spekjes en rookworst. In eerste instantie was ik bang dat de zuurkool wat flauw zou worden, maar niets is minder waar. 

Ik maakte er deze keer een overschotel van met een krokant kaaslaagje. Yum! Schrik alsjeblieft niet van de hoeveelheid ingrediĆ«nten. Het lijken (en zijn) er best veel, maar dit zijn voornamelijk kruiden die je zuurkool een heerlijke smaak gaat geven. 

Hoe eten jullie je zuurkool het liefst? 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Vega zigeuner zuurkoolschotel

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediƫnten

  • 500 gram zuurkool
  • 1 kilo aardappels, geschild
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 rode peper
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • 2 jeneverbessen
  • 1 kruidnagel
  • 4 stengels selderij
  • 4 stengels peterselie
  • 2 dl witte wijn of groenten bouillon
  • 1 laurierblaadje
  • olijfolie
  • scheutje warme melk
  • klontje roomboter
  • handje geraspte kaas
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Snijd de ui en knoflook fijn en snijd paprika in blokjes.

2

Verwarm een pan met een scheutje olijfolie en fruit hierin de ui, knoflook en paprika glazig.

3

Voeg 1 flinke theelepel paprikapoeder en tomatenpuree toe en meng alles goed door elkaar.

4

Doe de zuurkool in de pan (inclusief het vocht).

5

Meng dit alles samen met 2 dl. witte wijn of bouillon goed door elkaar.

6

Doe de jeneverbessen, kruidnagel, selderij en peterselie in de pan (ik gebruikte hiervoor zo'n handig kruidenbuiltje). Dit kun je ook eenvoudig zelf maken als je dit niet in huis hebt door bijvoorbeeld zo'n theezakje te gebruike waar je losse thee in doet. Het is in ieder geval de bedoeling dat je de kruiden weer verwijderd.

7

Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat daarna op heel laag vuur zachtjes smoren voor een half uur tot een uur.

8

Schil de aardappels en breng deze aan de kook.

9

Verwarm de oven voor op 200 graden.

10

Giet af wanneer de aardappels gaar zijn (30 minuten). Stamp deze met een scheutje warme melk, klontje boter tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout.

11

Verwijder hierna de kruiden uit de pan met zuurkool. Schep de zuurkool in een ingevette ovenschaal en bedek deze met de aardappelpuree.

12

Strooi de geraspte kaas over de ovenschotel en plaats deze tot de kaas lichtbruin kleurt in de oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.