Ben jij ook zo dol op risotto? Of bestel je dit heerlijke Italiaanse gerecht alleen in een restaurant omdat je denkt dat je het niet zelf kunt maken? Het valt mij op dat veel mensen denken dat het heel erg lastig is om een lekkere smeuïge risotto te maken. Maar waarom? Het maken van een risotto is echt geen rocking sciences. Het vraagt wel wat tijd, liefde en aandacht. Ondertussen het journaal kijken zit er even niet in, maar hallo, je krijgt er wel iets heel erg lekkers voor terug. En dat is toch ook zeker iets waard!
Ik deelde al eens eerder een snelle variatie op het klassieke risotto recept, namelijk een risotto van parelgort. Dit gerecht heeft iets minder aandacht nodig dan het originele recept. Als je nog nooit een risotto hebt gemaakt is dit een fijn recept om mee te starten. Heb je de smaak te pakken? Dan kun je gerust aan dit recept beginnen. You can do it!
De zalm in dit recept bak ik op de huid, wat betekent dat ik hem dus niet omdraai. Dit vraagt wel wat aandacht, want je moet het vuur en de garing wel in de gaten blijven houden. Maar je staat toch al achter het fornuis om in de risotto te roeren, dus dat gaat je vast en zeker lukken! Door de zalm op de huid te bakken gaart deze heel langzaam naar boven toe. Het voordeel hiervan is dat de zalm niet zo snel uitdroogt en van binnen nog wat glazig blijft. Precies zoals ik het lekker vind.
Risotto met erwtjes en zalm
Print receptIngrediënten
- 4 zalmmoten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gram erwtjes
- 1 citroen
- parmezaanse kaas
- roomboter
- 200 ml witte wijn
- 1 tot 1,2 liter groentebouillon
- 400 gram risotto rijst
- olijfolie
- peper en zout
Zo maak je het
Snijd de ui en knoflook fijn. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook voor 2/3 minuten glazig.
Voeg de risotto rijst toe en fruit dit een minuutje aan.
Blus af met de witte wijn en wacht tot deze is verdampt.
Voeg al roerend steeds een beetje bouillon toe aan de rijst. Wacht tot deze is opgenomen en herhaal dit proces tot de bouillon op is. De risotto is na ongeveer 20 minuten gaar.
Dep ondertussen de zalmmoten met een keukenpapiertje droog. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en leg de zalm op de huidkant in de pan. Zet het vuur niet al te hoog, en check regelmatig of het vuur wat lager moet. Het velletje moet mooi goudbruin bakken, en niet zwart.
Afhankelijk van de dikte van de zalm bak je deze in ongeveer 15 minuten glazig.
Rasp een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas.
Wanneer de risotto bijna klaar is (smeuïg, maar nog wel een bite) voeg je de erwtjes, Parmezaanse kaas en flinke klont boter toe.
Meng alles goed door elkaar en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Serveer de risotto met de zalm en wat schijfjes citroen.
Enjoy!
2 thoughts on “Risotto met erwtjes en zalm”