De coquille Saint Jacques. Het symbool van Shell, maar de geschiedenis van deze schelp gaat nog iets verder terug in de tijd. In de christelijke iconografie is deze schelp het symbool van de bedevaart naar Santiago de Compostella. Deze schelp werd door pelgrims gedragen en gaf hen bescherming tegen struikrovers, die de dragers van deze schelp uit een erecode met rust lieten. In 2012 heeft mijn vader, na een lange periode van ziek zijn, deze bijzonder camino afgelegd. In nog geen 4 maanden is hij vanuit zijn woonplaats Bleiswijk te voet vertrokken naar zijn eindbestemming Santiago. Of hij ook zo’n schelp heeft gedragen weet ik eigenlijk niet. Dat moet ik hem nog eens vragen..
Deze schelp ziet er niet alleen erg mooi uit, de inhoud is zeer smaakvol. Ik combineer deze coquilles met een heel lekker sausje op basis van kokosmelk, visfond, citroengras, gember en peper. Presenteer het gerechtje in de schelp zelf; dat ziet er super feestelijk en mooi uit.
Dit heb je nodig
… voor 2 personen
4 coquilles
1 stengel citroengras, gekneusd
1 sjalot, fijngesneden
een duimdikte verse gember, geraspt
2 flinke handen verse spinazie
2 knoflookteentjes, geperst
1/4 prei, in dunne ringen gesneden
sap van een halve limoen
halve rode peper, fijngesneden
250 ml. visfond
250 ml. kokosmelk
olijfolie
peper&zout
Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de sjalot en citroengras voor een paar minuten. Doe de knoflook, rode peper en gember erbij en bak dit voor 2 minuten mee. Blus het geheel af met de visfond en breng dit langzaam aan de kook. Voeg hierna de kokosmelk toe en laat dit voor een kwartiertje inkoken. Haal de saus door een zeef en breng op smaak met wat limoensap en peper en zout.
Verhit wat olie in een wok en bak hierin de spinazie samen met de knoflook in 2 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Smeer de coquilles in met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Bak de coquilles ongeveer 2 minuten per kant.
Serveer dit gerechtje in de schelp van de coquille en garneer met de fijngesneden prei en rode peper.
One thought on “Spicy coquilles”