Sauzen, curry & chutney

Spicy harissa

harissa

Zijn jullie al bekend met harissa? Harissa is een Tunesische saus die wat weg heeft van sambal, maar door de toevoeging van verschillende kruiden zoals komijn, koriander en karwijzaad een hele andere smaakbeleving heeft. Je kunt harissa tegenwoordig gewoon in de supermarkt kopen hoor, maar zelf maken is veel leuker. Toch? Bovendien heeft de verse variant veel meer smaak dan de harissa uit een tube of potje. Kan ik je overtuigen door te zeggen dat je deze pittige saus binnen 10 minuten zelf in elkaar draait?

Deze harissa maak ik van mijn zelf geoogste Spaanse rode pepers. In februari had ik de eerste peper zaadjes uitgezaaid en afgelopen weekend kon ik de eerste Spaanse pepers oogsten. Ik word daar altijd enorm vrolijk van. Wat ik zo mooi vind aan het zelf kweken van groente en kruiden is dat je je heel bewust wordt van het groeiproces van een product. Iets waar je totaal niet bij stil staat wanneer je gehaast iets uit de schappen van de supermarkt trekt. Deze pepers hebben er ruim 5 maanden over gedaan om zich te kunnen ontwikkelen tot prachtige rode shiny pepers. Respect daarvoor en geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om deze zo in de prullenbak te flikkeren. Toch gebeurt dat nog heel, heel, heel erg veel en daar kan ik mij echt kwaad om maken. Hebben jullie al eens naar World Food Clock gekeken? Hier kun je zien hoeveel voedsel er wereldwijd per seconde wordt geproduceerd, geconsumeerd en verspild.

Blije Bietjes - rode pepersZie hier het resultaat van de eerste rode pepers die op mijn balkon groeien. Daarachter groeit tijm en een basilicum plant die inmiddels al een halve meter hoog is 🙂 #balkonmoestuin

Spicy harissa

Print recept
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 7 rode pepers, in grove stukken gesneden
  • 2 flinke tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel karwijzaad
  • sap van een halve citroen
  • 2 eetlepels olijfolie, of meer

Zo maak je het

1

Verwarm een koekenpan en rooster hierin de komijn, koriander en karwijzaad.

2

Doe de in stukken gesneden rode peper, knoflook, zout en geroosterde kruiden in een hakmolen.

3

Voeg het sap van een halve citroen toe samen met 2 eetlepels olijfolie.

4

Meng alles goed door elkaar en voeg indien nodig meer olijfolie toe.

5

Het moet de consistentie hebben van een pasta, zoals tomatenpuree.

6

Doe de pasta vervolgens in een steriel potje (eerst even uitkoken) en voeg een laagje olijfolie toe om de pasta te bedekken.

7

De harissa kun je ongeveer een maand in de koelkast bewaren. Vergeet niet iedere keer een nieuw laagje olijfolie over de saus te schenken wanneer je wat hebt gebruikt.

8

Combineer de harissa met wat yoghurt en citroen voor een pittig dipsausje, als marinade voor vlees of is of als smaakmaker in de soep.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kip tandoori – Blije Bietjes
    18 augustus 2016 at 18:03

    […] de kip tandoori met wat fijngesneden koriander en serveer met homemade pickle, spicy harissa en rijst of wraps. […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close