Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Stoofpotje in witte wijn saus

Dit is een eenvoudig en snel te maken stoofpotje met een zeer smaakvol resultaat. De aardappeltjes kook je gaar in witte wijn samen met sjalotten, champignons, knoflook, uitgebakken spekjes en tijm. Ik ben dol op tijm en hij matcht in dit recept heel goed met de overige ingrediënten. En die witte wijn geeft het gerecht een heerlijk volle smaak.

Je bent nu vast wel overtuigd, toch? Nou… hupsakee! Lijstje kopiëren, ingrediënten scoren en koken maar!

… Als je dit gerecht ook aan kinderen wilt serveren dan skip je de witte wijn en voeg je wat extra bouillon toe. 

Dit heb je nodig
… voor 2 personen

2 ons spekblokjes
400 gram aardappels, schoongemaakt en in niet al te grote stukken gesneden
250 gram champignons, in vieren gesneden
een handje kleine sjalotten, gepeld
een flinke eetlepel Amsterdamse uitjes
teentje knoflook
paar takjes tijm
rasp van een halve citroen
witte wijn
100 ml. kippenbouillon
roomboter
olijfolie
laurier
peper & zout

Zet een pan op het vuur en bak hierin de spekblokjes gaar. Schep de spekblokjes op een bord en voeg in dezelfde pan een scheut olijfolie en bak hierin de champignons tot ze licht bruin kleuren. Schep de champignons uit de pan en op het bord waar ook de uitgebakken spekjes liggen. Doe wat roomboter in de pan en fruit hierin de sjalotten een paar minuten aan. Voeg een uitgeperst teentje knoflook toe en een eetlepel Amsterdamse uitjes en fruit dit een paar minuten zachtjes mee. De blaadjes van een paar takjes tijm mogen er nu ook gezellig bij.

Blus het geheel af met een glas witte wijn en 100 ml. kippenbouillon. Doe de stukjes aardappels erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur hierna laag en voeg 2 blaadjes laurier toe. Na 10 minuten haal je de deksel van de pan en laat je het nog even 10 minuten staan. Hierdoor kan de saus wat inkoken. Let er wel op dat dit niet te snel gaat!

Wanneer de saus is ingekookt en de aardappels gaar zijn voeg je de champignons en spekjes toe en breng dit op temperatuur. Voeg peper & zout naar smaak toe en garneer de stoof met het rasp van een halve citroen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.