BBR is een afkorting voor “bruine bonen met rijst”. Dit Surinaamse gerecht wordt veel gemaakt op dagen dat er weinig tijd is om uitgebreid in de keuken te staan. En het is nog eenvoudig ook. Je gooit alle ingredienten in een pan en dan is het een kwestie van wachten. Ondertussen kook je wat rijst en voor je het weet kun je al aan tafel. Ik eet dit gerecht zonder vlees, maar voor de liefhebbers kun je er op het laatst uitgebakken spekjes doorheen doen. Of je serveert er een lekker kippetje bij. En niet te vergeten de zoetzuur! Dat maakt het gerecht helemaal af.
Surinaamse BBR
Print receptIngrediënten
- 1 pot bruine bonen (700-800 gram)
- half blikje tomatenpuree
- een flinke ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2/3 blaadjes laurier
- 5/6 piment balletjes
- 1 klein Maggi blokje
- 2 tomaten, in blokjes gesneden
- madame Jeanette peper
- selderij, fijngesneden
- zonnebloemolie
- peper & zout
- Voor de zoetzuur:
- 1 komkommer, gewassen
- 1 flinke rode ui, gepeld
- 1/4 rode peper, fijngesneden
- 200 ml. natuurazijn
- 2 eetl. suiker
- 1 laurierblad
- 3 pimentkorrels
Zo maak je het
Meng water, azijn en suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost.
Draai het vuur uit en voeg komkommer, ui en rode peper toe samen met laurier en piment. Doe dit in een afsluitbaar bakje en zet dit in de koelkast.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit hierin de fijngesneden ui en knoflook voor een paar minuten op laag vuur.
Doe de tomatenpuree erbij en bak dit even kort mee.
Doe de bruine bonen (inclusief vocht) in de pan.
Vul de pot met 2/3 water en voeg dit ook toe. Nu mag laurier, piment en het Maggi blokje erbij. Breng aan de kook en laat zeker 30 minuten op middelhoog vuur stoven.
Voeg voor de laatste 10 minuten de blokjes tomaat, selderij en madame jeanette peper toe.
Zet het vuur laag en plaats een deksel op de pan.
Breng op smaak met peper en zout en serveer met rijst, Surinaams zoetzuur en kip.
4 Comments
thefoodshot
8 december 2015 at 20:41Dit ziet er echt super lekker uit! 🙂
Blije Bietjes
8 december 2015 at 21:38Thanks! 🙂
Homemade pickle – Blije Bietjes
7 maart 2016 at 18:25[…] Het voordeel van zelf je eigen pickle maken is dat er geen conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd en dat je er precies in kunt doen wat jij lekker vindt. Zo kun je eindeloos variëren met de inhoud. Denk aan worteltjes, augurken, bieten, komkommer, rode ui, bloemkool radijs, snijbiet, kool, etc. Combineer de azijn met verschillende kruiden als komijn, piment, venkelzaad, mosterdzaad of laurier. Zo krijg je iedere keer weer een verrassende smaaksensatie. Lekker bij de borrel, nasi of Surinaamse bruine bonen. […]
Weekmenu 45 – Blije Bietjes
6 november 2017 at 11:19[…] Meatless Monday – Surinaamse bruine bonen […]