Hallo iedereen! Hebben jullie fijne kerstdagen gehad? Zijn jullie inmiddels weer aan het werk of genieten jullie net als ik van een paar vrije dagen? Mijn kerst was heerlijk! 3 dagen lang genoten van familie, lekker eten en heerlijke drankjes. Ik ben gek op lekker eten, maar verheug me na die feestdagen ook wel weer op gewoon normaal eten. Iedere dag drie gangen inclusief uitgebreid ontbijt is mij net iets teveel van het goede.
Surinaamse bami
Gisteren ging ik aan de slag met deze Surinaamse bami. De “normale” bami kennen we natuurlijk allemaal wel, en eerlijk gezegd ben ik daar niet zo dol op. Deze Surinaamse bami is net even anders en heeft ontzettend veel smaak! Ik maak voor deze Surinaamse bami ketjap kip uit de oven. Deze kippendijen marineer ik eerst in een mengsel van zonnebloemolie, knoflook, gember en zoete en zoute ketjap. De kippendijen gaar ik vervolgens in de oven. Nadat ze helemaal gaar zijn laat ik de kippendijen afkoelen en pluk in het vlees. Heb je hier nou geen tijd voor? Dan kun je de kippendijen (die zijn echt veel lekkerder dan kipfilet) ook even kort koken in wat water met laurier en pimentkorrels.
Deze Surinaamse bami combineer ik met zoetzuur van rode ui en komkommer. Hoe je dat maakt lees je hier!
In de Surinaamse keuken maakt men veel gebruik van de rood-gele maggiblokjes. Nu kan ik me voorstellen dat je deze liever niet gebruikt. In dat geval kun je een maggi plant kopen en de blaadjes van deze plant gebruiken. Ik adviseer voor dit gerecht ongeveer 10 fijngesneden blaadjes van de maggi plant.
Laten we nu lekker aan de slag gaan! Oh! En voordat ik het vergeet, je gebruikt voor deze bami spaghetti, in plaats van bami nestjes. Probeer maar eens, dit is echt heel lekker!
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Surinaamse bami
Print receptIngrediƫnten
- 200 gram spaghetti
- 300 gram kippendijen
- 10 fijngesneden blaadjes maggiplant, of 1 maggiblokjes (rood-gele variant)
- 2 teentjes knoflook
- 0,5 rode peper
- een duimlengte verse gember
- 1 ui
- verse selderij
- 1 eetl. tomatenpuree
- zwarte peper
- 2 theelepels 5 spices kruidenmix
- zonnebloemolie
- 3 eetlepels zoute ketjap
- 2 eetlepel zoete ketjap
- peper en zout
Zo maak je het
We gaan als eerste met de kip aan de slag. Pak een ovenschaal en schenk hierin 2 eetlepels zonnebloemolie. Meng de zonnebloemolie met 2 eetlepels zoute ketjap en 1 eetlepel zoete ketjap. Voeg 3 theelepels 5 spices kruidenmix toe.
Pers er een knoflookteentje bovenuit en schil de gember en rasp deze boven de ovenschaal.
Breng de marinade op smaak met peper en zout en leg de kippendijen in de ovenschaal en bedek de kip met de marinade.
Bedek de schaal met folie en zet deze voor 1 tot 3 uur in de koelkast om te marineren.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de ovenschaal met kip uit de koelkast en zet deze in een voorverwarmde oven. Bak de kip in ongeveer 30-45 minuten gaar. Draai de kip af en toe even om.
Haal de kip uit de oven, giet het braadvocht af in een schaaltje (gebruiken we later) en laat afkoelen.
Kook vervolgens voldoende water en zet de spaghetti op. Gebruik hiervoor de kooktijden die op de verpakking staat.
Giet de spaghetti wanneer deze beetgaar is af, en spoel deze af onder koud water.
Snijd de ui in kleine blokjes en snijd de rode peper en knoflook heel fijn.
Snijd ook 10 blaadjes van de maggi plant. Zet opzij. Gebruik je liever een blokje? Dan verkruimel je het blokje in stap 15.
Zet vervolgens een wokpan op het vuur en verwarm een scheutje zonnebloemolie.
Fruit allereerst de ui in 1 a 2 minuten zachtjes aan. Voeg dan de knoflook en de rode peper toe en fruit dit ook 1 minuut zachtjes mee.
Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en bak dit op laag vuur 2 minuten zachtjes aan.
Voeg vervolgens het braadvocht van de kip toe samen met de geplukte kip.
Bak dit, samen met de spaghetti en 1 eetlepel zoute en zoete ketjap 5 minuten aan.
Snijd ondertussen de selderij fijn.
Meng de fijngesneden selderij en maggiplant door de bami en serveer direct.
Ziet er lekker uit Ber, misschien wat voor ons etentje a.s. donderdag. Maar maak je dit echt met Bami?
Kus, je mamsje
Hallo!
Vandaag dit receptje uitgeprobeerd… HEERLIJK! Wel met mie ipv spaghetti; was ook lekker.
Wel een vraagje: waar en wanneer komen de 5 spices erbij? Staat bij de ingredienten maar ik mis het bij de bereiding. Zeker vcoor herhaling vatbaar!
Hoi Sandra, dankjewel voor je bericht! Wat fijn dat het zo in de smaakt valt en bedankt voor jouw oplettendheid. Ik heb het recept aangepast.