Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Tapenade van tonijn

Als ik een dagje vrij ben dan vind ik niets fijner om tijdens een maaltijd een kookboek of kooktijdschrift te lezen. Heerlijk om doorheen te bladeren en inspiratie op te doen. Zo ben ik onlangs in het kookboek van Joop Braakhekke begonnen. Ik kende Joop Braakhekke wel van tv en las onlangs in de Volkskrant magazine zijn allerlaatste interview. Op de een of andere manier zorgde zijn overlijden er bij mij voor dat ik zijn kookboek (wat bij mijn moeder lag) open sloeg. Na het lezen van de eerste bladzijde was ik al verkocht. Zijn manier van schrijven is geweldig. Zijn passie voor eten weet hij in combinatie met prachtige woordkeuzes en met een tikkeltje humor op papier te zetten. Zijn recepten dansen op het schrift en je krijgt er meteen trek van. Het tweedelige boek dat ik las heet “Kookschrift van een kookgek 1&2” en is nog steeds te koop bij bol.com.

Twee mooie boeken met heerlijke recepten uit de Franse keuken. Al lezend kwam ik terecht op het verhaal over een tentje op de camping, en de tapenade uit de Provence. Het was zo fijn beschreven dat ik mezelf al zag zitten, daar voor mijn tentje in het mooie Frankrijk. Het gaf mij direct een goed gevoel, omdat wij vroeger als gezin ook altijd gingen kamperen in Frankrijk. Oh, wat was dat fijn en wat heb ik daar goede herinneringen aan. Mijn zus en ik werden ‘s nachts wakker gemaakt om de auto in te gaan, en dan begon het grote avontuur al. Ik herinner mij de broodjes met gebakken ei met spek die mijn moeder altijd voor ons maakte voor tijdens de reis. Heerlijk vond ik die! Mijn ouders kozen altijd voor de rustige natuurcampings. Daar leefde wij dan drie weken vrij in de natuur en kookte mijn moeder op een 2 pits gas stelletje. Ik vond het fantastisch! Deze vakanties hebben mij laten zien dat je niet veel nodig hebt om je een gelukkig mens te voelen.

Terug naar de tapenade…

Het recept uit Joop’s boek inspireerde mij om zelf aan de slag te gaan met een tapenade. Van tonijn. Maar dan wel gezond, zonder gebruik te maken van olijfolie, mayonaise en andere caloriebommetjes. Dit pakte bijzonder goed uit! Deze tapenade combineerde ik met toast van bruin brood en wat rucola sla. Super lekker! Deze tapenade is ideaal voor een gezonde en lichte lunchmaaltijd. Je kunt hem prima een dag van tevoren maken, afsluiten in een potje, en de volgende dag meenemen naar werk. Het enige wat je dan nog mee moet nemen zijn wat boterhammen en eventueel wat rucola sla. Binnen no time flans jij zo een gezonde en smakelijke sandwich in elkaar. Wedden dat jouw collega’s jaloers zullen zijn?!

Tapenade van tonijn

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 blikje tonijn
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 2 theelepels kappertjes
  • 100 gram zwarte olijven
  • peterselie
  • eigeel van 2 gekookte eieren
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • peper

Zo maak je het

1

Kook 2 eieren in 6 minuten hard. Laat de eieren schrikken en laat afkoelen.

2

Snijd 1 kleine rode ui fijn en doe deze samen met de kappertjes, olijven, een handje peterselie, mosterd en de tonijn in een hoge kom.

3

Pel de eieren en snijd doormidden. Verwijder het eigeel en voeg dit bij de rest van de ingrediënten.

4

Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde pasta.

5

Voeg wat citroensap toe om het geheel wat smeuïger te maken en breng op smaak met peper.

One thought on “Tapenade van tonijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.