Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Zoete aardappel currysoep

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico waar ze er heerlijke gerechten van maken. Hoewel de naam wellicht doet vermoeden is de zoete aardappel geen familie van de normale aardappel. Hij staat op de zevende plaats op de lijst van belangrijkste voedselgewassen in de wereld, en op de vijfde plaats in ontwikkelingslanden, na rijst, tarwe, maïs en cassave.

De zoete aardappel heeft in tegenstelling tot de normale aardappel een lagere glycemische index (GI). Glycemische index is een maat die aangeeft hoe snel koolhydraten worden omgezet in glucose waardoor je bloedsuikerspiegel ineens fors kan stijgen. Daarnaast bevat een zoete aardappel heel veel vitamines en vezels die zorgen voor een voldaan gevoel. En dat is weer fijn als je wilt afvallen. Dan wil je niet na een uur weer trek hebben.

Je kunt er heerlijke zoete aardappel frietjes van maken, een zachte puree, poffen in de oven maar deze zoete aardappel doet het ook erg goed in soep!  Ik maakte een simpel soepje van zoete aardappel die ik op smaak heb gebracht met currypoeder gember en rode peper. Ik maak gebruik van groentebouillon waardoor dit soepje direct vegan is. Een soep die je heerlijk opwarmt na een koude winterwandeling! Je kunt er eventueel nog naanbrood bij serveren en de soep garneren met koriander als je dat lekker vindt. Hoeft niet, mag wel 🙂 


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Zoete aardappel currysoep

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • 1/4 rode peper
  • 1 duimlengte verse gember
  • 1 flinke eetlepel currypoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

1

Schil de uien en snijd deze samen met de knoflook grof.

2

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook zachtjes aan.

3

Snijd ondertussen de rode peper en gember fijn. Voeg deze na ongeveer 5 minuten toe samen met de currypoeder en laat nog 2 minuten meebakken.

4

Schil de zoete aardappel en snijd deze in grove stukken. Voeg samen met de bouillon toe.

5

Breng aan de kook en zet het vuur vervolgens zachtjes. Kook ongeveer 15 minuten tot de zoete aardappel gaar is.

6

Pureer de soep met behulp van een staafmixer en voeg naar smaak peper en zout toe.

7

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.