Het is alweer even geleden dat ik een recept maakte met de kaas van Booij Kaasmakers. Dus vroeg ik lieve collega Anne om mij een nieuw stuk kaas te doneren waarmee ik aan de slag kon gaan. Ik kreeg een flink stuk gerookte geitenkaas mee met daarbij het vriendelijke verzoek om daar een kaassouffle mee te maken. Ook kreeg ik de instructie om geen plak kaas tussen 2 plakjes bladerdeeg te stoppen en deze te frituren. Lieve Anne, waar zie je mij voor aan?
De meeste gerookte kazen worden bewerkt door middel van rookzout. Dit geeft de kaas een rooksmaak, maar komt by far niet in de buurt van de gerookte kaas van Booij. Zij roken hun kazen op de echte manier, en wel drie dagen lang. Hierdoor krijg je een subtiele rooksmaak die mooi in balans is met de geitenkaas.
Maar no way dat ik een kaaspapje ga inpakken tussen 2 bladerdeegflapjes. Dat is mij toch net even iets te easy. En hoewel ik een goede gefrituurde kaassouffle van de snackbar echt wel kan waarderen, ga ik toch graag even een stapje verder en ga ik op de Franse tour. Een luchtige kaassouffle in een bakje, uit de oven. Met wat gerookte paprikapoeder en fijngesneden wasabi rucola on top is dit een gerecht waar je super blij van wordt. Perfect als lunch- of voorgerecht. Ik weet zeker dat je hier van gaat smullen.
Oh, en laat ik even heel eerlijk zijn… Ik had dus nog nooit eerder deze soufflés gemaakt. En stiekem was ik er ook wel een beetje bang voor, want je leest heel veel over ingezakte soufflés, en die wil je natuurlijk niet. Om dit te voorkomen moet je de ovendeur dus gewoon NIET openmaken. Ik heb door het raampje getuurd, en daar moet je het ook gewoon lekker bij laten. Dan komt het echt wel goed.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een steelpannetje op het vuur en verwarm daarin de 15 gram boter. Roer, nadat de boter gesmolten is de bloem erdoor. Laar de bloem op laag vuur voor ongeveer 2 a 3 minuten zachtjes aanbakken. Voeg dan in 3 tot 4 delen de melk toe. Roer goed door tot je een egale dikke saus hebt. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg vervolgens de 70 gram geraspte kaas toe samen met 2 eidooiers. Roer alles goed door elkaar. Klop of mix de 3 eiwitten stijf. in een kom Beboter de ovenvaste schaaltjes in met boter en bestuif met de kaas. Mix de helft van de eiwitten door het kaasmengsel. Schep maximaal 4 keer om. Giet dit mengsel vervolgens bij de overgebleven heft van de eiwitten. Schep nogmaals maximaal 4 keer om en verdeel het mengel vervolgens over de ovenschaaltjes. Kerf met een mes een rondje in het midden van de souffle , en plaats de schaaltjes vervolgens in de oven. Controleer de souffle na 11 a 12 minuren. Die van mij was na 11 minuTen1 mooi gerezen en kleurde her en der al goudbruin. Kaassouffle
Print recept
Ingrediënten
Zo maak je het