Zoals jullie wellicht al weten werk ik in al ruim anderhalf jaar in de Fenix Food Factory. Hier vind je naast allerlei ambachtelijke winkeltjes een heel tof en wellicht zelfs het smalste boekwinkeltje van Rotterdam; Bosch en de Jong boekverkopers. Zij verkopen daar ontzettend veel mooie kookboeken. Gevaarlijk voor een kookfreak als ik, want wanneer ik even niets te doen heb dan loop ik automatisch al naar hun kookboek sectie om door al die mooie boeken te bladeren.
Mijn oog viel op het kookboek “VET” van Bas Robben. De term “vet” sprak mij niet direct aan, maar juist daardoor triggerde het mij om door dit kookboek te bladeren. En daar werd ik toch wel heel erg enthousiast van. Zo enthousiast dat ik besloot om dit kookboek toe te voegen aan mijn verzameling kookboeken.
Wie is Bas Robben?
Bas Robben maakt deel uit van de nieuwe generatie culinaire schrijvers. Hij is van mening dat wanneer je tijd en aandacht in het eten stopt, je alles veel lekkerder kunt maken. Bas Robben studeerde journalistiek en werkte o.a. bij Delicious als recept-ontwikkelaar. Bas Robben schreef al eerder het kookboek Zuur welke werd bekroond met de Gouden Garde Publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar verkiezing.
Het kookboek VET
De afgelopen jaren zijn we allemaal een beetje bang geworden voor vet, want vet is slecht en moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Bas Robben denkt daar net even anders over. Vet is lekker, en het maakt gelukkig. Daarnaast zorgt vet voor smaak. We hebben het hier niet over het vet wat er op je buik of heupen zit, maar over vet dat je in mond stopt en wat de smaak van een gerecht juist ten goede komt.
In het kookboek VET leren we meer over het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten en hoe je vet kunt toepassen in de keuken. Bas leert ons hoe we met vet kunnen conserveren, konfijten, frituren, bakken en infuseren. En dat vind ik pas vet! Zelf je eigen boter maken? Dan leert Bas Robben je hoe je extra smaak toe kunt voegen door de boter te fermenteren, te roken of te bewerken met allerlei kruiden en specerijen. Ooit gehoord van Schmaltz of reuzel? Ook deze onderwerpen komen aan bod.
En met deze basics kun je dus heerlijke gerechten maken. Denk aan appels gebakken in kardemonboter met Italiaanse largo, Taiwanese gefrituurde kip of een olijfoliecake met bitterkoekjeskruim, amaretto en limoenmascarpone. Allemaal gerechten waar mijn hart sneller van gaat kloppen en die ik dolgraag uit wil proberen.
Ik besloot om als eerste aan de slag te gaan met het recept van de noedelsoep van gefrituurd varkensvlees en sjalot. We hebben ervan genoten en de pan ging diezelfde avond helemaal op! En weet je wat nou het leukste is? Ik mag dit fantastisch lekkere recept met jullie delen! Hoe VET is dat?
Het kookboek VET van Bas Robben is te koop via deze link. Een must have voor iedere thuiskok die eigenwijs is en net even iets anders op tafel wilt zetten!
Noedelsoep van gefrituurd varkensvlees en sjalot
Print receptIngrediënten
- 1 rack spareribs (600 gram)
- 2 sjalotten
- neutrale olie
- 400 gram semi-dunne gedroogde eiernoedels
- 1 bosui, het groen fijngesneden
- tauge
- 200 gram bimi
- zout
- Voor de roze pickle:
- 1 steranijs
- 1 el mosterdzaad
- 1 tl fijn zout
- 300 ml rijstazijn
- 100 gram suiker
- 100 ml water
- 2 rode uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
- Voor de bouillon:
- 3 el geraspte gemberwortel
- 2 tl witte peper
- 1,5 liter water
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten voor de pickle, behalve de uien, in een kleine steelpan en breng aan de kook.
Zet vervolgens het vuur uit en voeg de uien toe. Laat helemaal afkoelen in de pan.
Hak met het mes door d spareribs heen, zodat je halve spareribs hebt (of vraag je slager dit te doen).
Snijd ze vervolgens los van elkaar.
Halveer en pel de sjalotten en snijd in stukjes van 2 cm.
Verhit de olie in een wok tot 180 graden. Frituur een handvol gehalveerde spareribs (ongeveer een kwart) 6 tot 7 minuten tot ze helemaal intens goudbruin zijn.
Schep daarna uit de pan in een met keukenpapier bekleed vergiet. Herhaal met de rest van de spareribs, maar houd de temperatuur wel contant op 180 graden.
Frituur daarna de sjalot 2 tot 3 minuten tot deze ook helemaal goudbruin is.
Verwarm voor de bouillon de oven voor op 80 graden.
Verhit in een middelgrote braadpan (die met deksel en al in de oven kan) 1 eetlepel van de frituurolie. Bak hierin de geraspte gember en witte peper 1 minuut tot ze geurig zijn.
Giet 1,5 liter water in de pan en breng aan de kook.
Doe de stukken gefrituurde sparerib erbij en breng tegen de kook aan. Zet de pan vervolgens met deksel en al in de oven en laat 2 uur trekken.
Kook 10 minuten voordat de bouillon klaar is de noedels volgens de instructies van de verpakking gaar. Verdeel ze over vier diepe kommen.
Haal de soeppan uit de oven en proef. Breng de soep op smaak met zout. Schrik niet, er gaat veel zout in.
Roer een deel van de gefrituurde sjalot erdoor.
Schep de soep oer de noedels heen en leg er wat stukken sparerib op strategische plekken tussen.
Garneer met de gefrituurde sjalot, het bosuigroen, roze pickle, taugé en bimi.