Gehaktballetjes in een pittige tomatensaus met een gepocheerd eitje
Dit vind ik één van de lekkerste recepten uit de Marokkaanse keuken! Dit gerecht maak je eigenlijk klaar in een tajine en heet “Kefta mkawra tagine””. Een tajine is een aardewerk schaal met een deksel in de vorm van een punt. Die puntige deksel zorgt ervoor dat het condens, dat tijdens het koken ontstaat, neerslaat op de deksel en zo weer terugloopt in de schaal. Je creëert hiermee in feite hetzelfde effect als een braadpan. Als je geen tajine hebt dan kan je dit gerecht ook in een pan maken die je met een deksel kunt afsluiten
In dit gerecht maak ik gebruik van “ras el hanout”, een typisch Marokkaans kruidenmengsel dat wel meer dan 20 verschillende kruiden bevat. Tijdens een bezoek aan Marrakesh kocht ik een zakje van dit geurige kruidenmengsel, en zoals je op de foto kunt zien verschilt deze enorm van kleur met de Nederlandse variant (links is de ras el hanout uit Marrakesh). Helaas ook in smaak… Ik geef je hieronder een paar tips om toch zoveel mogelijk bij die échte Marokkaanse smaak te komen.
Dit heb je nodig
… voor 2 personen
400 gram lamsgehakt (rundergehakt kan ook)
2 uien, gesneden
1 knoflookteentje, gesneden
platte peterselie, gesneden
koriander, gesneden
komijnzaad (of poeder)
paprika poeder
cayennepeper
ras el hanout
zout
400 gr. rijpe tomaten
eieren
olijfolie
Meng het gehakt samen met een fijngesneden half uitje en een handvol gesneden peterselie. Rooster het komijnzaad in een droge pan en vijzel dit fijn. Voeg 1 theelepel komijnzaad, 1 theelepel paprika poeder, een halve theelepel cayenne peper en wat zout toe aan het gehakt en meng dit goed door elkaar. Draai hier middelgrote gehaktballetjes van en bak deze in olijfolie.
Als de balletjes rondom gebakken zijn haal je deze uit de pan. Fruit de uien in dezelfde pan en voeg na 3/4 minuten de knoflook, 1 theelepel ras el hanout en 1 theelepel paprikapoeder toe en fruit dit even kort mee.
Voeg de tomatenblokjes toe, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken tot er een dikke saus ontstaat. Zet het vuur laag, doe de balletjes terug in de pan en breek de eieren in de pan. Strooi hier wat zout over. Plaats de deksel op de pan (of tajine) en wacht tot het eiwit gestold is, maar het eigeel nog zacht is. Bij een medium ei duurt dit zo’n 3/4 minuten. Serveer met koriander en Turks brood om in de saus te dopen.
Wel 10 recepten bekeken met gehakt en ras al. Hanout, jullie zijn de eerste waar dan eindelijk geen blikken tomaten in voorkomen! Chapeau !
Hoi Ingrid, dankjewel! Ben benieuwd of je het recept gemaakt hebt en wat je er van vindt.