Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Salade van gedroogde tomaten uit de oven

Zelf tomaten drogen in de oven is een fluitje van een cent. Kwestie van wat cherry tomaatjes halveren, op een bakplaat leggen met wat takjes tijm, rozemarijn en wat teentjes knoflook. Beetje zout, peper en olijfolie eroverheen en hup de oven in. Ik zet de oven op 80 graden celcius en laat de tomaten daar zo’n drie tot vier uur liggen. Af en toe even checken, want het is wel zo lekker als de tomaten niet volledig uitdrogen, maar nog een beetje juicy blijven. 

Deze salade van gedroogde tomaten uit de oven maak ik af met rucola, buffel mozzarella, parmaham en gepofte boekweit. Dat at ik ooit in een restaurant en ik was meteen laaiend enthousiast. Wanneer je boekweit poft in wat olijfolie dan worden het zaad krokant. Dit geeft een super lekker gevoel in de mond, en een nootachtige smaak. 

Wat is boekweit?

We kennen het vast wel van de boekweitpannenkoekjes die je op iedere healthy foodblog voorbij ziet komen. Boekweit lijkt op een graan, maar is dat zeker niet. Het zaad wordt gemalen tot meel, maar je kunt het dus ook poffen en in salades verwerken. Een ideaal product voor mensen met een glutenallergie, want boekweit bevat geen gluten. 

Niet iedere supermarkt verkoopt boekweitzaad, maar een biologische supermarkt of de natuurwinkel heeft het zeker in haar assortiment. Kun je het nou niet vinden dan maak je deze salade af met geroosterde pijnboompitten of grof gehakte pistache nootjes. Ook net zo lekker. 

Salade van gedroogde tomaten

Print recept
Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediƫnten

  • 1 flinke bak cherrytomaten
  • rozemarijn/tijm
  • knoflook
  • 1 zak rucola
  • 1 rode ui
  • 1 ons parmaham
  • 1 bol buffelmozzarella
  • olijfolie
  • balsamico
  • zout
  • 2 eetlepels boekweit zaad

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op 80 graden.

2

Halveer de cherrytomaten.

3

Leg wat bakpapier op een bakplaat en leg hier de cherrytomaten bovenop. Verdeel de takjes tijm en rozemarijn tussen de tomaten. Doe hetzelfde met 4 teentjes knoflook in de schil.

4

Strooi wat zout en olijfolie over de tomaten.

5

Plaats de bakplaat in de oven en laat deze 3 tot 4 uur staan.

6

Haal de gedroogde tomaten uit de oven en zet opzij.

7

Verwarm een koekenpan met een laagje olijfolie en pof hierin de boekweit. Roer regelmatig. Wanneer het zaad letterlijk begint te poffen haal je de pan van het vuur en leg je de boekweit op wat keukenpapier.

8

Snijd de rode ui in dunne ringen.

9

Doe de rucola in een grote mooie schaal. Verdeel hierover de gedroogde tomaatjes, rode ui, geroosterde boekweit, parmaham en mozzarella.

10

Breng op smaak met wat olijfolie en balsamico azijn.

11

Enjoy!

One thought on “Salade van gedroogde tomaten uit de oven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.