Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Toast met sardine

Sardine salade met toast en een gepocheerd eitje

Dit is voor mij een echte feel good sunday lunch. In de salade gaan sardines, geroosterde paprika, sjalot, kappertjes en wat peterselie. Het pellen van de geroosterde paprika kost je even wat tijd, maar dat is het echt waard. Door het zwart roosteren van de paprika krijgt deze een intens zoete smaak. Wedden dat je dit lekker vindt?! Het pocheren van een eitje lijkt veel ingewikkelder dan het is. Ik leg je in dit recept precies uit hoe je dit doet.

Dit heb je nodig
… voor 2 mondjes

2 sneetjes brood, geroosterd
een blikje sardines op olie
2 eieren
rode paprika
sjalot, fijngesneden
een eetlepel kappertjes
platte peterselie, fijngesneden
rucola
citroen
olijfolie, van goede kwaliteit
peper en zout
azijn

Zet de oven op grill stand en rooster de paprika tot deze zwart blakert en keer de paprika totdat ‘ie rondom helemaal zwart ziet. Doe de paprika hierna in een plastic zakje en knoop dicht. Hierdoor ontstaat er stoom waardoor het velletje veel makkelijker los zal laten. Laat afkoelen en verwijder vervolgens het zwarte velletje en de zaadjes en snijd de paprika in fijne blokjes.

Tip: vang het vocht dat uit de paprika komt op en gooi het zeker niet weg. Breng hiermee de salade op smaak. 

Meng de paprika met een half blikje sardines (of je maakt meer, en neemt de salade morgen mee naar je werk), fijngesneden sjalot, kappertjes en peterselie. Breng op smaak met wat van het opgevangen vocht, olijfolie, een kneepje citroensap en peper en zout.

Rooster het brood in een broodrooster of koekenpan. Voor het pocheren van de eitjes zet je een pan met water op het vuur en breng dit aan de kook. Voeg een scheutje azijn toe, dit zorgt ervoor dat het eiwit straks wat sneller stolt. Zet het vuur laag, maar zorg dat het water tegen de kook blijft. Door met een garde in het water te roeren ontstaat er een “draaikolk”. Draai tot je een stevige draaikolk hebt en wacht tot deze langzamer begint te draaien. Voeg dan voorzichtig het ei toe, precies in het midden van de draaikolk. Het draaiende water vouwt als het ware het eiwit om het eigeel heen. Wacht 2 minuten en haal het eitje dan voorzichtig uit de pan.

Serveer de salade met wat rucola, toast en het eitje. De salade is ook lekker op een crositini als voorafje.

One thought on “Toast met sardine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.