Afgelopen maandag werd ik ziek wakker. En niet een beetje ziek, nee echt heel erg ziek. Koorts van boven de 39 graden en een flinke keelontsteking. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo ziek ben geweest. Ik kon werkelijk niets en heb de hele week op bed en op de bank gelegen. Helemaal niks voor iemand die gemiddeld 60 uur per week werkt en iedere dag zoveel mogelijk van haar to do lijstjes probeert af te vinken. Wat een verademing als je dan langzaam begint te merken dat je weer opknapt en zin krijgt in de meest suffe klusjes zoals stofzuigen, boodschappen doen en eten koken. Want koken? Ho maar… Ik moest er niet aan denken. Een teken dat het echt niet goed met mij ging 😉
Onlangs kreeg ik via mijn blog de vraag welke kippenbouillon ik gebruik wanneer ik zonder pakjes of zakjes kook. Goede vraag en meteen een goed nieuw onderwerp voor op mijn site. Die ging meteen op mijn to cook lijstje. Toen ik deze week zo ziek werd ben ik met mijn zieke hoofd naar de slager gereden om daar een joekel van een soepkip te kopen. Griep en kippensoep gaan hand in hand wat mij betreft. Zo’n rijkgevulde soep geeft nog enigszins wat comfort. En voor zo’n heerlijke kippensoep moet je natuurlijk eerst aan de slag met de basis: kippenbouillon. Twee vliegen in een klap dus!
Laat ik voorop stellen dat zelfgemaakte bouillon natuurlijk het allerlekkerste is en vrij is van zooi zoals suiker, teveel zout en E-nummers. Maar zelf bouillon maken kost tijd. En tijd is schaars. Een heerlijk klusje voor een vrije zondagmiddag wanneer het buiten regent bijvoorbeeld. Niet dat je de hele tijd achter het fornuis hoeft te staan hoor, want als de bouillon eenmaal op het vuur staat dan heb jij je handen vrij en kun je gerust een wandeling maken. Heb je nou echt geen tijd om zelf bouillon te maken (wat mij ook zeker wel eens gebeurd, ik ben geen heilige biet), dan kies ik graag voor de bouillons van de Kleine Soepfabriek (no spon). Deze soepen zijn vrij van troep en bestaan uit 100% biologische ingrediënten.
Hoe maak ik de bouillon…
Een goede bouillon maak je van een lekker vette soepkip. Je kunt geen bouillon trekken van kipfilet, hier zit namelijk helemaal geen smaak aan. Botten en vet geven smaak, en dat heeft een kipfilet niet. Een soepkip dus. Die soepkip bruin ik vooraf af in de oven. Ondertussen ga ik aan de slag met het snijden van alle smaakmakers zoals wortel, bleekselderij, ui, prei en knoflook. Dat fruit ik vervolgens allemaal aan in de allergrootste soeppan die in mijn kast staat. Vervolgens gaan daar verschillende gedroogde kruiden bij, de soepkip en water. En dan is het de truc om de bouillon tegen de kook aan te brengen en er vervolgens voor te zorgen dat de bouillon NIET kookt. Hierdoor wordt de bouillon blind en verliest hij zijn smaak.
En dan is het een kwestie van tijd. Heel veel tijd. Laat de bouillon gerust 6 tot 8 uur trekken op laag vuur. Verwijder vervolgens de kip uit de pan en giet de bouillon door een zeef. Laat de bouillon afkoelen om zo het vetlaagje eenvoudig te verwijderen. Vervolgens kun je de bouillon gebruiken als basis voor een heerlijke kippensoep, je hebt immers een hoop kippenvlees van de soepkip. Ook kun je de bouillon prima in bakjes invriezen zodat je altijd je zelfgemaakte bouillon bij de hand hebt. Wanneer je voor de laatste optie kiest dan gebruik je het kippenvlees voor heerlijke broodjes pulled chicken met een zelfgemaakte barbecuesaus bijvoorbeeld 🙂
Zelf kippenbouillon maken
Print receptIngrediënten
- 1 flinke soepkip
- 4 stengels bleekselderij
- 3 winterpenen
- 4 uien
- 4 tenen knoflook
- 2 flinke stengels prei
- een bosje selderij
- verse tijm
- verse rozemarijn
- gedroogde foelie
- 4 kruidnagels
- 8 pimentkorrels
- 8 peperkorrels
- 4 laurierblaadjes
- zout
- tomatenpuree
- olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de kip in een braadslee en zet deze in de oven tot deze bruin kleurt. Dit duurt ongeveer een half uurtje.
Snijd ondertussen de bleekselderij, winterpenen, uien, knoflook en prei in grove stukken.
Pak de allergrootste soeppan die je hebt en zet deze op het vuur. Voeg olijfolie toe en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg vervolgens de overige groenten toe en bak deze een paar minuten zachtjes aan.
Haal de kip uit de oven en verplaatst deze naar de pan.
Voeg 2,5 tot 3 liter water toe en zet het vuur hoger, maar let op: de bouillon mag niet koken!
Voeg 5 takjes tijm en 5 takjes rozemarijn toe en een heel bosje selderij.
Kneus de piment en peperkorrels in een vijzel en voeg deze toe aan de bouillon. Voeg ook de foelie, kruidnagels, laurierblaadjes en 2 eetlepels tomatenpuree toe.
Wanneer de bouillon tegen de kook aan zit draai je het vuur laag en plaats je de deksel half op de pan. Dek de bouillon nooit volledig af.
Laat de bouillon 6 tot 8 uur op laag vuur trekken.
Verwijder vervolgens de soepkip en haal de bouillon door een zeef. De groenten kun je in de zeef nog even aandrukken.
Proef de bouillon en breng deze vervolgens op smaak met flink wat zout en peper indien nodig.
Laat de bouillon afkoelen om het vet eenvoudig te verwijderen.