Je hebt ze vast wel in de koeling van de supermarkt zien staan. Van die potjes feta op olie. Hartstikke handig wanneer je een salade wilt pimpen met wat van deze Griekse blokjes witte kaas. Hoe handig het ook is om zo’n potje in de supermarkt te kopen, je kunt dit ook super eenvoudig zelf maken. Het leuke hiervan is dat je zelf kunt bepalen welke kruiden je toevoegt en zo bepaal je dus zelf welke smaak je de feta kaas wilt mee geven. Ik koos voor venkel- en korianderzaad in combinatie met komijn. Dit omdat ik al plannen had om de kaas te verwerken in een salade met bietjes, en ik de combinatie van bietjes en komijn dus super lekker vind.
Feta is een Griekse kaas en de naam “feta” is sinds 2002 een beschermde oorsprongsbenaming. Dat houdt in dat alleen alleen kaas die op traditionele wijze geproduceerd wordt en die gemaakt is van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk bevat, uit hetzelfde Griekse gebied, de naam “feta” mag dragen.
Wist je dat er in Griekenland meer dan 10 kilo fetakaas per persoon per jaar wordt gegeten? Ik las online dat in veel van de Griekse kaaswinkeltjes et “Feta-besluit” hangt. Dit besluit bevat de 15 geboden waaraan feta dient te voldoen volgens de Griekse wetgeving. Deze 15 geboden vind je hieronder.
Het feta besluit…
- Het is een stukje van ons culturele erfgoed, dat we, op elke wettige manier, moeten beschermen en propageren.
- Het vormt een belangrijk onderdeel van onze voeding, omdat ieder van ons meer dan 10 kilo per jaar verbruikt; iets wat met geen enkele andere kaas in de wereld gebeurt.
- Erkend door de Europese Unie als een traditioneel Grieks product met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
- De betrouwbare toepassing van haar wettelijk vastgestelde normen is vereist voor de voortzetting van de bescherming van haar door de E.U.
- Positieve perspectieven voor een succesvolle handel worden alleen gegarandeerd door een hoge kwaliteit van het product en een concurrerende kostprijs.
- Wordt vervaardigd en rijpt enkel en alleen in door de wet bepaald begrensd gebied, tot welke behoort West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos, van verse schapenmelk of van een mengsel daarvan met maximaal 30% geitenmelk, die wordt geproduceerd door dieren, die op traditionele manier gevoerd worden in bovengenoemd gebied en waarvan het voedsel gebaseerd is op de natuurlijke flora.
- Rijpt gedurende ten minste 60 dagen.
- Het watergehalte mag niet meer bedragen dan 56%, terwijl het droge vetgehalte ten minste 43% moet zijn.
- De vervaardiging is verboden buiten het door de wet bepaald begrensde gebied van productie.
- De vervaardiging van feta van schapen- en geitenmelk die niet daar geproduceerd is, is verboden binnen het gereglementeerde afgebakende gebied.
- Het gebruik van andere soorten melk dan schapen- en geitenmelk is verboden.
- Het is verboden bij het ruwe product dat men voor kaasvervaardiging gebruikt koemelk, gecondenseerde melk, melkpoeder, melkeiwitten en caseïne toe te voegen.
- Verboden is het gebruik van antibiotica, conserveermiddelen en kleuren in alle stadia van productie.
- Het is ook verboden op de verpakkingsinformatie voedingsbeweringen te vermelden die niet met de werkelijkheid stroken en de consumenten misleiden.
- Volgens handelseconomisch besluit is het verboden om in een Griekse boerensalade andere kaas dan feta te gebruiken.
Gemarineerde feta
Print receptIngrediënten
- feta kaas
- 1 dessert lepel komijnzaad
- 1 dessert lepel venkelzaad
- 1 dessert lepel korianderzaad
- olijfolie
Zo maak je het
Rooster de kruiden in een koekenpan.
Snijd de feta kaas in blokjes.
Doe de kaas, de kruiden en olijfolie in een gesteriliseerde pot.
Zet in de koelkast tot gebruik.
One thought on “Gemarineerde feta”