Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Bietjes salade met feta

Bietjes doen het altijd goed in een salade. Helemaal in combinatie met gemarineerde feta. Deze bietjes salade combineer ik met komijn, want komijn en bietjes gaan echt heel erg goed samen. En het past ook helemaal in een gezonde lifestyle. Hoe gaat het met jullie goede voornemens? Lukt het jullie nog steeds om gezond en gevarieerd te eten? Misschien zelfs wel zonder pakjes en zakjes? Vergeet niet dat je jezelf best wel eens mag kietelen. Er is helemaal niets mis met een patatje of een andere craving op zijn tijd. Het leven is om van te genieten, maar dat betekent niet dat er alleen maar slechte en ongezonde gerechten op het menu hoeven te staan.

Ik ben altijd al een groot fan geweest van groenten, in welke vorm dan ook. Lucky me, want ik hoor geregeld verhalen van mensen die helemaal niet van groente houden. Om toch aan je dagelijkse 2 ons groente te komen is dan vaak een uitdaging. Helemaal als je besloten hebt om gezonder te gaan eten. Mijn tip voor jullie is om je vooral niet te focussen op dat wat je niet lust, maar vooral te kijken naar dat wat je wel lust. Er zijn namelijk zoveel verschillende variaties te verzinnen en zo voorkom je dat je 3 dagen in de week hetzelfde eet. Want daar worden we natuurlijk ook niet echt vrolijk van. Veel groenten kun je roosteren, koken, rauw verwerken of tot een soep koken. Door het met rijst, aardappels, noten, kruiden of een lekkere dressing te combineren geef je al snel een nieuwe twist aan je gerecht.

Ik lustte geen kaas….

Toch blijft het een vreemd fenomeen. Waarom vind ik bietjes heel erg lekker, en gruwelt de ander ervan? En kun je daar ook echt iets aan veranderen? Om maar met mijzelf te beginnen, ik heb jarenlang geen kaas gegeten. En als ik jarenlang zeg, dan bedoel ik ook echt jarenlang. Namelijk zo’n 27 jaar… Gesmolten kaas vond ik dan wel weer lekker en ik genoot enorm van een tosti met kaas of kaasfondue. Maar kaas op mijn brood? Ik kreeg er de kriebels van. Waarom? Ik vond de structuur van kaas niet prettig. Of althans, dat had ik mezelf in mijn hoofd geprent. In de afgelopen twee jaar ben ik langzaam begonnen met het proeven van verschillende kazen. De oude kaas met kleine zout kristalletjes werd al snel favoriet. En inmiddels lust ik al heel veel verschillende kazen. Zelfs die best wel kunnen stinken 🙂

Wat ik hiermee wil zeggen: probeer vooral geregeld te proeven! Begin klein, en bouw dat langzaam op. Je gaat echt wennen aan de smaak, en uiteindelijk ga je die nieuwe smaak heus wel waarderen. Drink je koffie? Wedden dat je het allereerste bakkie ook niet lekker vond? En zo werkt dat met heel veel nieuwe smaken. Blijf jezelf uitdagen en blijf vooral proeven.

Bietjes salade met feta

Print recept
Aantal personen: 2 Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

 • gekookte bietjes
 • 1 sjalotje
 • 1 klein knoflook teentje
 • een zakje bietenloof (de AH noemt dit "snijbiet")
 • feta kaas
 • een handje walnoten
 • 1 theelepel mosterd
 • 1 theelepel komijnzaad
 • azijn
 • olijfolie
 • peper en zout

Zo maak je het

1

Snijd de gekookte bietjes in partjes.

2

Snijd het sjalotje fijn.

3

Hak de walnoten.

4

Doe de bietenloof, bietjes, sjalot en walnoten in een ruime kom.

5

Meng het uitgeperste teentje knoflook met 1 theelepel mosterd, 1 theelepel komijnzaad, 1 deel azijn en 3 delen olijfolie. Mix dit goed door elkaar tot een mooie dressing.

6

Giet de dressing over de bietjes en meng alles goed door elkaar.

7

Garneer de dressing met de fetakaas en breng op smaak met peper en zout.

8

Eetsmakelijk!

2 thoughts on “Bietjes salade met feta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.