Deze Turkse pide (spreek uit als pidèh) broodjes heten in het Turks Içli pide. In Turkije een van de populairste fastfood snacks. Ooit, zo’n 10 jaar geleden bracht ik een bezoekje aan Turkije. Een bezoek mag je het eigenlijk niet echt noemen, want ik zat vast in zo’n vreselijk all-in resort. Echt zo niets voor mij! Ik vind het heerlijk om tijdens een vakantie de omgeving, het land en het eten te ontdekken. Op zo’n resort proef je de lokale keuken nagenoeg niet. Daarnaast stoor ik mij echt enorm aan mensen die meteen een enorme hoeveelheid eten op hun bord scheppen en vervolgens de helft laten staan en weer opnieuw opscheppen. Hoe zonde is dat! Dat was dus eens en nooit meer.
Op dit resort kon je ‘s middags terecht voor een Turkse snack en je raadt het vast al. Dat waren deze Turkse gehaktbroodjes. Die arme vrouw zat daar dag in dag uit in de loeihete zon deeg te kneden voor alle hotelgasten. Lekker waren ze wel, deze Turkse pide broodjes. En hoewel zelf maken nou niet bepaald fast is, is dit echt een leuk recept voor in het weekend wanneer je wat ruimer in je tijd zit. Het deeg voor deze broodjes is een fijn en makkelijk deeg om zelf klaar te maken. Het plakt nagenoeg niet en werkt daardoor lekker snel.
De broodjes vul je met een pittig en gekruid gehaktmengsel. Hiervoor gebruik ik komijnpoeder, paprikapoeder, rode peper, een fijngesnipperd uitje, knoflook en fijngesneden peterselie. Wanneer het deeg gerezen is vouw je de broodjes in vorm en vul je deze met het pittige gehaktmengsel. Vervolgens schuif je ze 15 minuten in een voorverwarmde oven en klaar is jouw snack! Ik was zeer verrast door het eindresultaat. Deze Turkse pide broodjes met krokant korstje zijn van binnen zacht en het pittige gehaktmengsel heeft super veel smaak, maar is niet al te pittig. Eigenlijk precies goed. Net zoals ze bij de Turkse bakker proeven.
Al met al heb je deze broodjes binnen 45 minuten klaar. Uiteraard moet het deeg ondertussen nog wel even een uurtje rusten, maar dan heb jij mooi tijd om met een tijdschrift op de bank te ploffen 🙂
Turkse pide broodjes met pittig gehaktmengsel
Print receptIngrediënten
- Voor het deeg:
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel gist (uit een zakje)
- 125 ml. melk
- 1 ei
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- Voor de vulling:
- 300 gram rundergehakt
- 1 rode peper
- 1 ui
- 1 knoflookteentje
- handje fijngesneden platte peterselie
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- peper en zout
- olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de melk in een pannetje tot deze lauw warm is. Meng vervolgens de gister erdoor en roer dit even goed door elkaar. Laat afkoelen.
Meng de melk met de bloem, suiker, zout, olijfolie en een half ei (de andere helft bewaren we voor het bestrijken van het deeg voor het de oven ingaat).
Meng alles goed door elkaar en kneed het deeg een paar minuten goed door. Strooi hiervoor wat bloem op je werkblad om plakken tegen te gaan.
Wanneer het deeg de juiste structuur heeft leg je deze in een kom en dek je af met huishoudfolie.
Laat het deeg een uurtje rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Snijd de ui, rode peper en knoflook fijn.
Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook, peper, komijnpoeder en paprikapoeder zachtjes aan.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Breng op smaak met peper en zout en voeg de fijngesneden peterselie toe.
Zet het vuur uit.
Haal het deeg uit de kom en kneed dit nog even goed door. Verdeel het deeg in 6 gelijke delen.
Strooi wat bloem om je werkblad en rol ieder stukje deeg uit tot een ovale vorm van van ongeveer 15 cm lang.
Leg in het midden 2 lepels van het gehaktmengsel. Vouw de randen van het brood dakpansgewijs over elkaar.
Bestrijk het deeg met het geklutste ei en schuif de broodjes 15 minuten de oven in.
Enjoy! 🙂
One thought on “Turkse pide broodjes met pittig gehaktmengsel”