Ik maakte al eens eerder verschillende gerechten uit de Chinees klaar zoals de zelfgemaakte Tjap Tjoy, Babi Pangang en Babi Ketjap. Nu is het tijd om hier weer een nieuw recept aan toe te voegen; namelijk een zelfgemaakte Foe Yong Hai. Foe Yong Hai is een eigerecht wat vegetarisch gegeten kan worden of gecombineerd kan worden met kip. Ik kies er voor deze variant voor om het gerecht vegetarisch te houden en de kip weg te laten.
Foe Yong Hai is eigenlijk een omelet met verschillende gewokte groenten zoals champignons, paprika, prei en bijvoorbeeld bamboescheuten. Deze had ik niet in de kast liggen en liet ik dus achterwege. De omelet wordt geserveerd in een zoetzure tomatensaus en smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld bami of nasi. De saus maak je van onder andere gepelde tomaten, ketchup, suiker, azijn, en sesamolie. Sesamolie wordt in veel Chinese gerechten gebruikt en heeft een nootachtige smaak en kan gebruikt worden om in te bakken of om een gerecht op smaak te brengen.
Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes.
Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂
Foe Yong Hai
Print receptIngrediƫnten
- 1 prei
- een handvol champignons
- 1 paprika
- bosui
- 1 teen knoflook
- 4 eieren
- peper en zout
- zonnebloemolie
- Voor de saus:
- 1 teen knoflook
- 1 ui
- 1 blik gepelde tomaten (zonder sap)
- 1 eetlepel tomatenketchup
- water
- 2 eetlepel azijn
- 4 eetlepels suiker
- peper en zout
- zonneboemolie
- sesamolie
Zo maak je het
Voor de saus snijd je allereerst de ui en knoflook fijn. Verhit deze samen met 1,5 eetlepel zonnebloemolie glazig.
Giet de tomaten af en voeg deze toe aan de pan. Zet zachtjes aan.
Voeg de tomatenketchup toe samen met een klein scheutje water, de azijn en suiker. Laat inkoken en houd de dikte van de saus goed in de gaten. Voeg indien nodig wat extra water toe.
Proef of de saus goed in balans is (zoet/zuur) en breng verder op smaak met peper en out.
Pureer de saus vervolgens glad.
Snijd de champignons in plakjes, de prei in ringen en de paprika in reepjes.
Kluts de eieren en breng deze op smaak met peper en zout.
Verhit wat olie in een wok en wok de groenten op hoog vuur.
Voeg vervolgens de geklutste eieren toe en bak deze als een omelet. Breng op smaak met wat dropjes sesamolie.
Snijd de bosui in fijne ringetjes.
Hak het ei in stukken en giet de saus bij het ei. Garneer met de fijngesneden bosui en serveer mer rijst, bami of nasi.
Eetsmakelijk!
One thought on “Foe Yong Hai”