Oosters

Tjap Tjoy

Tjap Tjoy

Onlangs maakte ik zelf babi pangang met bami. Een van de weinige gerechten die ik wel eens bestelde als we voeger Chinees gingen halen. Maar wat ik ook altijd heel erg lekker vond was Tjap Tjoy omdat dat een van de weinige gerechten is waar veel groente in zit. En omdat de zelfgemaakte babi pangang ook zo’n groot succes was ging dit gerecht ook op mijn lijstje.

Hoe maak je het?

Dit Chinese wokgerecht vol groenten wordt vaak gecombineerd met kip, rundvlees of garnaal. Qua groenten kun je natuurlijk eindeloos variëren. Kies de groentjes uit die jij lekker vindt en roerbak deze vooral niet te lang. Zo blijven ze lekker knapperig. In het originele recept wordt er gebruik gemaakt van vetsin, ook wel bekend als Mononatriumglutamaat of E621 dat je in veel producten terug vindt. Deze stof wordt gebruikt als smaakversterker en zorgt voor een unieke smaakbeleving die ook wel umami wordt genoemd. Naast zoet, zuur, bitter en zout is dit de vijfde smaakbeleving in het rijtje. Echt gezond blijkt dit goedje niet te zijn, sommige mensen worden er duizelig van of krijgen last van hartkloppingen. Bij mij gaan dan al meteen allerlei alarmbellen af dus ik laat het in mijn recept maar achterwege.

Hier dus een lekker, gezond en licht recept van de Tjap Tjoy. Zelfgemaakt, zodat je weet wat erin zit.

Tjap Tjoy

Print recept
Aantal personen: 2 Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 200 gram kipfilet, in reepjes gesneden
  • een halve rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 witte prei, fijngesneden
  • 1 ui, grof gesneden
  • 1 flinke wortel, in reepjes gesneden
  • 1 teen knoflook
  • een halve rode peper, fijngesneden
  • een halve komkommer, in halve plakjes gesneden
  • een half bakje champignons, schoongemaakt en gesneden
  • taugé
  • een halve theelepel sesamolie
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 150 ml. kippenbouillon
  • 1 eetlepel maizena
  • zonnebloemolie
  • peper & zout

Zo maak je het

1

Doe de rijst in een pan en voeg hier tot 1 vingerkootje water boven de rijst aan toe. Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking. Giet af en laat uitstomen.

2

Bestrooi de kippenreepjes met peper en zout.

3

Verhit wat zonnebloem olie in een wokpan en bak hierin de reepjes kip gaar. Haal deze uit de pan en leg de kipreepjes op een bord.

4

Voeg wat extra olie toe en bak hierin op middelhoog vuur de wortel en paprika 1 minuut aan.

5

Fruit daarna de ui 1 minuut mee en voeg dan een teentje uitgeperste knoflook, rode peper, prei en champignons toe. Roer goed om.

6

Meng de kippenbouillon met een halve theelepel sesamolie, 1 theelepel gembersiroop, 1 eetlepel sojasaus en 1,5 dl kippenbouillon.

7

Roer hier 1 eetlepel maizena doorheen en roer dit goed door tot de maizena is opgelost.

8

Doe de kip terug bij de groenten en voeg het maizena papje toe.

9

Roer goed door en voeg dan de komkommer en taugé toe.

10

Breng langzaam aan de kook en laat de saus vervolgens op zacht vuur 3/4 minuutjes indikken.

11

Serveer de Tjap Tjoy met de rijst.

12

Eetsmakelijk!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Weekmenu 42 – Blije Bietjes
    15 oktober 2017 at 17:55

    […] Vrijdag – Tjap Tjoy  […]

  • Reply
    Foe Yong Hai – Blije Bietjes
    23 mei 2018 at 09:43

    […] maakte al eens eerder verschillende gerechten uit de Chinees klaar zoals de zelfgemaakte Tjap Tjoy, Babi Pangang en Babi Ketjap. Nu is het tijd om hier weer een nieuw recept aan toe te voegen; […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close