Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Homemade pickle

Pickling used to be a necessity, not a luxery…

Vroeger werden groenten en fruit door de vrouw des huizes ingemaakt om zo voor lange tijd bewaard te kunnen worden in de kelder. Dat was noodzakelijk wilde je in de winter ook nog groente en fruit kunnen eten. Vandaag de dag is wecken weer helemaal hip en terug van weggeweest! Gelukkig maar, want het is lekker, super gezond en natuurlijk een fantastische manier om restjes groente of fruit te bewaren ipv weg te gooien. Want dat doen we toch niet meer? 

Het voordeel van zelf je eigen pickle maken is dat er geen conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd en dat je er precies in kunt doen wat jij lekker vindt. Zo kun je eindeloos variëren met de inhoud. Denk aan worteltjes, augurken, bieten, komkommer, rode ui, bloemkool radijs, snijbiet, kool, etc. Combineer de azijn met verschillende kruiden als komijn, piment, venkelzaad, mosterdzaad of laurier. Zo krijg je iedere keer weer een verrassende smaaksensatie. Lekker bij de borrel, nasi of Surinaamse bruine bonen.

Als je een beetje vlot kunt snijden dan ben je binnen 5 minuten klaar. Zet de pickle vervolgens ruim een dag in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. 

Dit heb je nodig
… voor 1 weckpot

1 komkommer, gewassen
een handvol radijsjes, gewassen
1 flinke rode ui, gepeld
200 ml. natuurazijn
2 eetl. suiker
1 theel. zout
0,5 theel. venkelzaad
0,5 theel. komijn
5 pimentkorrels

Schaaf de komkommer met een kaasschaaf in mooie dunne plakken. Snijd de radijsjes in plakjes en snijd de rode ui in halve ringen. Doe de azijn, suiker, zout en kruiden in een steelpannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.

Rol 2/3 komkommerlinten op zodat je deze rolletjes naast elkaar in het weckpotje kwijt kunt. Verdeel hierboven de radijs en rode ui. Ik vind het wel geinig om in laagjes te werken. Ziet er namelijk heel mooi uit 🙂

Schenk het mengsel van azijn boven het potje en sluit deze vervolgens goed af. Laat afkoelen en zet het potje vervolgens ruim een dag in de koelkast.

 

4 thoughts on “Homemade pickle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.