Een tijdje geleden werd ik samen met mijn familie uitgenodigd bij onze vriend Abdul waar ik deze Afghaanse auberginedip voor het eerst at. Abdul heb ik enige tijd geleden leren kennen en ik was meteen gegrepen door zijn bijzondere levensverhaal. Abdul komt uit Afghanistan en heeft daar gewerkt als tolk voor Nederlandse en Amerikaanse militairen. Toen in 2009 de Britse zender BBC de reportage ‘Dutch approach’ maakte, werd Abdul ondanks het beleid van Defensie toch in beeld gebracht. En toen veranderde het leven van deze tolk in een klap. De Talibaan had hem gezien en was naar hem op zoek, waardoor hij in een split second moest besluiten om zijn geboorteland te ontvluchten.
Een lange reis stond hem te wachten, en na vele omzwervingen is hij in Noorwegen beland. Daar vroeg hij asiel aan. Dat verzoek werd afgewezen, en daarom reisde hij door naar Nederland. Ook hier werd Abdul in eerste instantie niet geholpen. De IND wees zijn verzoek af. Gelukkig waren er mensen die zich voor Abdul hebben ingezet en werd er binnen de Kamer gedebatteerd. Na een zenuwslopend jaar kreeg Abdul vorig jaar het goede nieuws: hij mocht in Nederland blijven! Begin 2016 is zijn gezin naar Nederland overgevlogen en zijn zij na 6 jaar eindelijk weer herenigd. Ik ben zo blij voor Abdul en zijn gezin!
Een aantal weken geleden bezochten wij zijn gezin in hun nieuwe woning. En wat werden we daar warm ontvangen en verwend! We dronken heerlijke Afghaanse thee, en werden daarna getrakteerd op een uitgebreide Afghaanse maaltijd. De tafel werd gedekt met allerlei verschillende gerechtjes, ik wist niet waar ik moest beginnen! Rijst, bonen, gehaktballetjes in tomatensaus, salade, een super lekker spinaziegerecht en dat aten we natuurlijk zoals het hoort; zonder bestek, maar met brood. Dat brood dipte ik ook in deze Afghaanse auberginedip. Wow! Vet lekker 🙂
De aubergine heb ik de eerste 10 minuten op mijn gaspit gelegd om hem langzaam te verschroeien. Daarna nog eventjes onder de hete grill in de oven tot ‘ie helemaal zwart geblakerd is. De aubergine laat je vervolgens afkoelen zodat je hem daarna van zijn zwart geblakerde jasje kunt ontdoen. Deze zachte aubergine met rooksmaak combineer je vervolgens met komijn, knoflook en serveer je in combinatie met yoghurt. Oelala!
Afghaanse auberginedip
Print receptIngrediënten
- 1 aubergine
- 1 teen knoflook
- griekse yoghurt
- 0,5 theelepel komijn
- paprikapoeder
- olijfolie
- brood
Zo maak je het
Verwarm de oven voor en zet deze op de grill stand.
Leg de aubergine op je gaspit en laat hem aan alle kanten schroeien tot hij grijs begint te kleuren.
Verplaats de aubergine na ongeveer 10 minuten naar een ovenschaal en zet deze in de oven.
Keer de aubergine regelmatig om.
Laat de aubergine vervolgens afkoelen en pel daarna het zwarte velletje eraf. Verwijder eventuele zaadjes.
Snijd de aubergine in dunne reepjes.
Snijd de knoflook in dunne reepjes en doe deze samen met de komijn en een klein laagje olie in een pan op heel laag vuur.
Doe de aubergine in de pan en laat deze de komende minuten "marineren". Let op, de aubergine mag niet bakken. Houd het vuur laag.
Haal de aubergine uit de pan en laat uitlekken.
Garneer de aubergine samen met wat Griekse yoghurt. Garneer met een snufje paprikapoeder en olijfolie.
Serveer de dip met brood.
Eetsmakelijk!