Vega

Blije Bietjes kerst salade

kerst

Onlangs schoof lifestyle en food fotografe Hanna van m o o i a n d e r s bij mij aan tafel. Hanna leerde ik kennen in het voormalig zwembad Tropicana waar wij waren uitgenodigd door BlueCity010. Hanna maakt prachtige foto’s welke je onder andere op haar Facebook pagina en website terug kan vinden. Zeker de moeite waard om even op te kijken!

Ik maakte voor haar een kerstmenu met als voorgerecht deze Blije Bieten salade. In deze salade verwerk ik drie verschillende soorten biet: de rode biet, de chiogga biet en de gele biet. Alledrie weer met een andere bereidingswijze. De salade is lekker licht en daar hou ik wel van. Er wordt namelijk al genoeg lekkers gegeten met de kerstdagen en dan is zo’n licht voorgerecht perfect om het kerstmenu mee af te trappen. 

Dit heb je nodig
… voor 4 personen

2 grote rode bieten
2 gele bieten
2 chiogga bieten
gemengde sla
eetbare bloemen
cress
pecorino kaas, in reepjes gesneden
roomboter
scheut witte wijn
balsamico azijn
witte wijn azijn
suiker
citroensap
olijfolie
mosterd
zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de rode bieten op een bakplaat en schuif deze voor ruim een uur in de oven. Hierdoor stoomt de biet in zijn velletje gaar. Laat de bieten na een uur afkoelen en verwijder dan de schil. Snijd de biet in mooie plakjes, of gebruik een bolletjesboortje.

Schil de chiogga biet en snijd deze in hele dunne plakjes. Leg de plakjes in een mengsel van 3 eetlepels azijn en een schepje suiker.

Schil de gele biet en snijd in blokjes. Verwarm in een steelpannetje wat roomboter en fruit hierin de blokjes gele biet. Voeg na ongeveer 5 minuten een scheut witte wijn toe en laat inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

Meng 5 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit met 1,5 tot 2 eetlepels balsamico azijn, wat citroensap en een theelepel mosterd tot een dressing. Verdeel de verschillende soorten biet over het bord en garneer met de pecorino kaas, sla blaadjes, cress, eetbare bloemen, dressing en zout en peper.

…. De eetbare bloemen voegen qua smaak weinig toe aan dit gerecht, maar maakt het gerecht voor het oog natuurlijk wel veel feestelijker.

Fotografie: Hanna de Bruijn @mooianders
Recept: Blije Bietjes

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    Last minute kerststress | Blije Bietjes
    22 december 2015 at 22:37

    […] Spicy coquilles Aubergine taartje Blije Bietjes salade […]

  • Reply
    September: wat is er deze maand in het seizoen? – Blije Bietjes
    7 september 2017 at 14:30

    […] Blije Bietjes salade […]

  • Reply
    Kerst inspiratie - Voorgerecht – Blije Bietjes
    20 december 2017 at 21:15

    […] Blije Bietjes kerst salade  […]

  • Reply
    Kerst inspiratie - Voorgerechten – Blije Bietjes
    20 december 2017 at 21:57

    […] Blije Bietjes kerst salade  […]

  • Laat een bericht achter

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Naast allerlei zoete koekjes verzamelt Blije Bietjes ook digitale cookies. Vind je dat OK?

    Close