Blije Bietjes

Het inspiratie platform voor eerlijk en lekker eten

Breekbrood met gepofte knoflook

Brood bakken is voor mij echt mindfullness. Ik vind het fantastisch dat je door een paar simpele ingrediënten zoals bloem, water en gist te mengen iets totaals nieuws creëert. Ook het hele rijsproces van deeg blijf ik bijzonder vinden. Zo mooi om te zien hoe het deeg binnen een uur zo in omvang toeneemt. En als dan het moment komt om je hand in het deeg te drukken om zo al het lucht eruit te krijgen is hemels 🙂 Dat voelt zo lekker!

Ik deelde al eerder verschillende broodrecepten zoals dit soda brood met kaas en een zelfgebakken focaccia met zeezout en rozemarijn. Ook leuk om mee te nemen naar een etentje zodat jullie bij de borrel van dit heerlijke brood kunnen snoepen. Is weer even iets anders dan een bosje bloemen.

Deze keer ging ik aan de slag met dit fantastisch lekkere breekbrood dat ik vul met gepofte knoflook uit de oven. Qua toppings koos ik voor karwijzaad, sesamzaad en oregano. Lekker bij een zelfgemaakte soep. Zoek je daar nog recepten voor? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.


Wil je op de hoogte blijven? Volg Blije Bietjes dan op Instagram of Facebook. Op Instagram (@Blije Bietjes) post ik niet alleen mijn recepten, maar ook persoonlijke updates! Een kijkje in het leven en de keuken van Blije Bietjes. 

Ga je aan de slag met een recept van mijn blog? Ik vind het super tof als je mij dit laat weten. Dit kan je doen door de hashtag #blijebietjes te gebruiken. Word ik heel blij van 🙂

Breekbrood met gepofte knoflook

Print recept
Aantal personen: 1 brood Bereidingstijd: 45 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 2 knoflooktenen in schil
  • 10 gr zout
  • 20 gr boter, op kamertemperatuur
  • 7 gr gedroogde gist
  • 300 ml water, lauwwarm

Zo maak je het

1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

2

Snijd de bovenkant van de knoflooktenen af en verpak deze met een druppel olijfolie in aluminiumfolie. Leg deze in de oven voor ongeveer 15 minuten. Haal de knoflooktenen er vervolgens uit en zet apart.

3

Meng d bloem, zout, boter, gist en lauwwarm water tot een deeg. Ik begin altijd eerst in een kom, en gooi het deeg daarna op mijn aanrecht. Hier strooi ik eerst wat bloem overheen om het vastplakken van het deeg te voorkomen.

4

Kneed het deeg zeker 5 tot 10 minuten goed door tot deze zacht en elastisch is. Heb je een keukenmachine? Bofkont! Dan laat je de machine het werk doen.

5

Kneed het deeg tot een bal en leg deze in een met olie ingevette kom. Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg minimaal een uur rijzen tot deze in omvang is verdriedubbeld.

6

Haal de knoflooktenen uit de folie en knijp deze fijn in een kom. Meng deze met een paar druppels olijfolie tot een gladde massa.

7

Haal het deeg vervolgens uit de kom, bestrooi je werkblad met wat bloem en meng de knoflook door het deeg.

8

Verdeel het deeg vervolgens in kleine porties van ongeveer 30 gram per stuk (voor het breekbrood heb je ongeveer 20 kleine balletjes nodig) Rol dit tot een balletje en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Laat deze balletjes vervolgens onder een doek 10 minuten rusten.

9

Bestrijk de bolletjes vervolgens een voor een met wat water en dip de bolletjes in de verschillende toppings (maandzaad, karwijzaad, sesamzaad, oregano).

10

Begin met 1 bolletje in het midden, en werk zo steeds in een cirkel rondom het eerste bolletje heen.

11

Bak het preekbrood in ongeveer 15 a 25 minuten op 220 graden gaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.